Nový zákon o placení rozhlasových a televizních poplatcích

4. říjen 2005
Vaše téma

Novelu, která zvyšuje televizní a rozhlasové poplatky, podepsal prezident republiky na konci prázdnin a v září vyšla ve sbírce zákonů. To znamená, že od prvního dne tohoto měsíce musí majitelé televizorů platit stokorunu za měsíc místo dosavadních 75 korun a majitelé rozhlasových přijímačů zaplatí o osm korun více, tedy 45 korun měsíčně. Vznik zákona, který se sněmovnou vlekl přes dvě volební období si nyní trochu připomeneme.

Návrh na zvýšení koncesionářských poplatků prošel v poslanecké sněmovně dlouhou cestu a vždy patřil do skupiny těch zákonů, jejichž projednávání provázela bouřlivá diskuse. Poplatky nerostly od roku 1997. Kromě jejich zvýšení zákon také postupně omezuje reklamu v České televizi. A to tak, že v roce 2008 by měla na veřejnoprávní obrazovce zbýt jen reklama svázaná se sportovními a kulturními akcemi. A právě to bylo ve sněmovně jedním z nejvíce sporných bodů. Někteří poslanci, například Táňa Fischerová z klubu Unie svobody tvrdili, že asi miliardu korun uvolněnou útlumem reklamy v ČT převezmou Nova a Prima, což bude deformovat reklamní trh a reklamu to zdraží. Táňa Fischerová kvůli tomu hlasovala proti zákonu, který přitom původně sama navrhovala a stáhla z něj svůj podpis. Dodnes je z výsledku zklamaná a tvrdí, že na to doplatí občané

Fischerová: Považuji to za velmi nešťastné rozhodnutí, protože lidé zaplatí mnohem více, také v ceně zboží, není to dobré pro náš trh.

Lidovecký poslanec Jaromír Talíř z KDU-ČSL, který je šéfem sněmovní mediální komise konstatuje, že zvyšování jakýchkoli poplatků sice není příliš populární, ale veřejnoprávním médiím se tak podle něj umožní plnit to, co po nich zákon požaduje.

Talíř: Aby zpestřila nabídky, Česká televize začala proces digitalizace, Český rozhlas budoval nová studia ve všech regionech. Domnívám se, že tento zákon je vítězstvím rozumu.

Členka sněmovní mediální komise za ODS, poslankyně Kateřina Dostálová zopakovala, že výhrady proti zvyšování koncesionářských poplatků byly především vůči hospodaření veřejnoprávní televize, které s novým vedením téměř vymizely a proto ani ona nemá s jejich zdražením problém.

Dostálová: U nás většinou převládá odmítavý postoj. V České televizi dnes došlo k velkému posunu, vybírají poplatky od dlužníků, úbytku zaměstnanců a průhlednějšímu hospodaření. Důležitý je moment, že v České televizi bude ubývat reklama.

Zákon nově určuje, kdo je poplatníkem. A kdo tedy platit musí? Poslankyně Táňa Fischerová zdůrazňuje, že předmětem poplatku je přístroj.

Fischerová: Platí se pouze za jeden přístroj, přestože jich je v rodině více, ale podnikatelé platí za každý. Novinkou je to, že zákon pracuje s vyvratitelnou domněnkou, že kdo má elektrické hodiny, má také přístroj, za který je povinen platit. Pokud přístroj nemá, platit nemusí, ale rozhlas a televize jej mohou jako odběratele elektrické energie oslovit. Pokud opravdu žádný přístroj nemá či v jeho domácnosti už jiný člen za přístroj platí, napíše prohlášení, že přístroj nemá a platit nemusí. Pak už je na rozhlase či televizi, jak si toto tvrzení ověří.

Konstatuje poslankyně Fischerová. Dodejme, že podle zákona jsou i nadále od placení poplatků osvobozeni lidé s nižším příjmem než je 1,4 násobek životního minima a nově nemusí poplatky hradit ani školy.

autor: luh
Spustit audio

Více z pořadu