Ministerstvo obrany získalo povolení ke stavbě radaru u Slavkova

Do konce příštího roku chce armáda dokončit stavbu radaru pro potřeby protivzdušné obrany nedaleko Slavkova u Brna. Se záměrem Ministerstva obrany nesouhlasí tamní obyvatelé. Už dva roky proti umístění radaru necelý kilometr od Mohyly míru neúspěšně protestují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavkovské bojiště

Slavkovské bojiště | Foto: fotojinak.info

Problém je v tom, že páteřní radar protivzdušné obrany NATO má stát na chráněném území Slavkovského bojiště, které je památkovou zónou. Městský úřad ve Slavkově dal ale za pravdu Ministerstvu obrany.

Jeho mluvčí Andrej Čírtek Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu řekl, jaký je závěr obnoveného územní řízení o povolení stavby, které bylo zahájeno začátkem roku: "Minulý týden ve čtvrtek Stavební úřad ve Slavkově vydal rozhodnutí o povolení stavby radaru."

Lhůta pro odvolání ještě nevypršela. Armáda přesto doufá, že se všechny sporné záležitosti podařilo odstranit. Z vyjádření starosty nedalekých Sokolnic Jiřího Životského je ovšem zřejmé, že obyvatelé jsou stále proti:

"Mohyla míru je postavena jako symbol míru a smíření mezi národy. Stavba radiolokátoru připadá celé řadě lidí jako výsměch, kdy je to vyloženě zařízení vojenské."

Vojáci chtějí stavbu dokončit příští rok v prosinci. Radar má stát 850 metrů od Mohyly míru. Mluvčí Čírtek připomíná, že odtamtud nebude vidět, protože oba objekty dělí les. Zhruba 50 let bylo na stejném místě šest armádních vysílačů sovětské výroby.

Pavel Otto, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme