Čína vyslala do vesmíru druhou raketu s lidskou posádkou

Čína vyslala dnes ráno do vesmíru druhou kosmickou loď s lidskou posádkou. Raketa Šen-čou 6 s dvěma kosmonauty na palubě úspěšně odstartovala v 03:00 středoevropského času. Let zatím podle čínského vesmírného střediska probíhá bez problémů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čínští kosmonauté

čínští kosmonauté | Zdroj: ČTK

Do rakety Šen-čou 6 nastoupili dnes ráno dva elitní čínští vojenští piloti, 40letý Fej Ťü-lung a o rok starší Nie Chaj-šeng, kteří byli na účast v tomto letu vybráni ze 14 kandidátů.

Krátce před startem ve vesmírném středisku sněžilo, vzlet rakety to ale nijak neovlivnilo. Hlavní motory se zažehly přesně podle plánu, tedy v 09:00 místního času. O 30 minut později oznámila čínská vesmírná agentura, že raketa dosáhla oběžné dráhy kolem Země.

Raketa s tchajkonauty, jak jsou nazýváni čínští astronauti, by měla ve vesmíru zůstat pět dní a pak přistát v řídce obydlené severočínské oblasti Vnitřní Mongolsko.

Čína je po Rusku a Spojených státech teprve třetí zemí na světě, která byla schopna vyslat do vesmíru pilotovanou raketu s lidskou posádkou. V říjnu 2003 astronaut Jang Li-wej v lodi Šen-čou-5 kroužil 21,5 hodiny kolem Země.

Kosmický program zaštítěný armádou je nejprestižnějším projektem čínské komunistické vlády. Do roku 2010 chce Čína přistát s nepilotovanou sondou na Měsíci a vystavět vlastní vesmírnou stanici.

Martin Hromádka, Radim Vaculovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme