Budoucnost českokrumlovské otočné scény

13. říjen 2005
Pod kůži

Ministr kultury Vítězslav Jandák chce, aby unikátní otáčivé hlediště zůstalo v zahradě českokrumlovského zámku. Ministr podpořil kompromisní řešení v podobě nové, demontovatelné plošiny a je také ochoten o dva roky odložit termín demolice stávající točny.

Zdá se, že ministr Jandák udělil českým politickým matadorům lekci v tom, jak vést předvolební kampaň. Vítězslav Jandák totiž hodlá kandidovat v příštích parlamentních volbách jako jednička na jihočeské kandidátce sociálních demokratů. Tak se sbírají politické body. Atmosféru setkání v českokrumlovské zámecké zahradě vám teď zprostředkuje redaktorka Martina Vodičková.

Martina Vodičková: To se nejprve najde velké téma. Tím českokrumlovská točna bezesporu je. Většina z nás Jihočechů si přeje, aby se dál otáčela právě v krumlovských zahradách. Když máte problém, musíte mít tu moc a schopnost navrhnout řešení. Nejlépe na místo činu pozvat všechny, jichž se to týká.

Vítězslav Jandák: Já myslím, že jsme se tady sešli, protože jsem dospěl k určitému názoru, aby deset milionů lidí mělo radost a památkáři byli ukojeni. Takže mi držte palce a teď mi dejte čas, abychom mohli začít jednat. Děkuju vám mockrát.

Martina Vodičková: Jste-li mužem činu, nejednáte příliš dlouho. Chcete-li vyhrát, je třeba co nejdříve najít nepřítele, s nímž je možné bojovat, nejlépe za přítomnosti kamer a mikrofonů. Roli protivníka, ač nerad, sehrál kastelán státního hradu a zámku v Českém Krumlově Pavel Plavko.

Pavel Plavko: Za ten zámek město získalo statut města.

Vítězslav Jandák: To si děláte srandu, pane Plavko.

Pavel Plavko: Je to v zájmu památkové péče. To přece není můj kapric nebo ohledy památkářů, jsme i tímto státem placeni za to, abychom svou práci dělali dobře ...

Vítězslav Jandák: Víte co, vy teď říkáte přesně filozofii našich památkářů, pokud možno památku zavřít, a hlavně tam moc lidí nepouštět, aby to nepoškodili.

Pavel Plavko: Vy to říkáte špatně, jenom proto, že jsou to moje slova.

Vítězslav Jandák: Já neříkám, že jsou to vaše slova, ale toto slyším z obce památkářů, a nezlobte se na mně, velký věci jsou velmi jednoduchý, a tohle je pro mě velká věc. Já jenom nechápu, proč jste třináct let s tím takhle přešlapovali na místě. Proč jste hned na začátku nehledali řešení? Proč jste to rovnou neřekli, tehdy UNESCU, když jste se přihlašovali, že to tady máte?

Pavel Plavko: My jsme měli připomínky ....

Vítězslav Jandák: A já si myslím, že to divadlo tady bude žít dál, a bude spokojeno i UNESCO, i památkáři a ještě vám přidáme na opravu tohodle, protože to je hrůza.

Martina Vodičková: Českokrumlovský kastelán opouští kolbiště sice podupán, ovšem stále přesvědčený o své pravdě.

Pavel Plavko: Charakter Českého Krumlova, jeho genius loci, jeho hodnota je ve světě dána tou historickou památkou, na tom musí stát Český Krumlov.

Martina Vodičková: Ministr poté, co odvedl velký kus práce, ponechává pouhopouhé dodělky na pánech starostech.

Vítězslav Jandák: Takže když se dohodli a řekli mi, že by se dohodnou, tak uvidíme. Možná, že se nedohodnou, pak vyhraje pan Plavko, ale pak už je to věc jejich.

Martina Vodičková: Českokrumlovský starosta František Mikeš je na stavbu nové otáčecí točny přímo nachystaný.

František Mikeš: To se jedná o investici ve výši zhruba osmi, desíti milionů korun, tak takovou investici jsme schopni zajistit z roku na rok.

Martina Vodičková: Proti by nebyli podle primátora Miroslava Petra ani českobudějovičtí.

Miroslav Petr: Já nemám problémy s tím, že tam ta točna zůstane, za podmínek, že památkáři nám nebudou omezovat tu činnost divadelní po dobu těch dvou a půl měsíců.

Martina Vodičková: Ministr kultury deseti milionů lidí opouštěl Český Krumlov spokojeně. Určitě to ocenili i jihočeští sociální demokraté, kterým se jel vzápětí představit jako jednička jejich kandidátky.

Vítězslav Jandák: Třináct let se asi hledalo blbě, a teď se najednou to řešení našlo, ale nezlobte se, já nejsem ministr jenom památkářů, ale ministr kultury deseti milionů lidí a ty musím hájit. A dostávám tisíce dopisů o tom, že to divadlo ty lidi chtějí, a to znamená, že divadlo tam bude. Pokud budu ministr, tak tady bude, já jsem dost silnej kluk, to divadlo tady prostě bude a tím to vadne.

Martina Vodičková: Celé jednání v zámecké zahradě sledoval tichý, nenápadný pán v obleku, ministrův první náměstek Zdeněk Novák, muž, který přežil řadu ministrů a který za Českou republiku jednal s UNESKEM.

Zdeněk Novák: Tento návrh, který se vydal podle českého památkového zákona, bude se posuzovat tak, aby zákonu vyhověl nebo se tomu návrhu nevyhoví, tam prostě je ta cesta jasná. Momentálně je monitoring památek UNESCO, která to jednání vnímají, o tomto řešení, o kterém se mluví, předpokládá, že v první fázi budou muset být odstraněna ta příšerná konstrukce, protože nelze zámek zostudit.

Martina Vodičková: Náměstek Novák zůstal v bouřlivé atmosféře v úplném klidu. Moc dobře ví, že ministři přicházejí a odcházejí, a památky zůstávají.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Martina Vodičková
Spustit audio

Více z pořadu