Yoko Ono se neuctivě vyjádřila o textařském umění Paula McCartneyho

Japonská umělkyně Yoko Ono, vdova po Johnu Lennonovi z rockové kapely Beatles, se vyjádřila neuctivě o lyrice písní Lennonova kolegy Paula McCartneyho. Připomeňme, že John Lennon se stal obětí vraždy v New Yorku v roce 1980 a na pravdě boží je už také George Harrison. Ze čtyř členů této legendární kapely už žijí jen dva, Paul McCartney, jehož královna povýšila na rytíře, a Ringo Starr.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stalo se to v pondělí 10. října, den po nedožitých pětašedesátinách Johna Lennona. Yoko Ono v londýnském hotelu Grosvenor House přijímala zvláštní poctu časopisu Q Magazine udělenou manželovi in memoriam. Ve svém děkovném proslovu hostům vypravovala, jak John se v noci často probouzel a ptal se jí: Proč ti lidé hrají tolik verzí písní Paula McCartneyho, ale moje verze nikdy? A já mu na to vždycky říkala: Je to proto, že jsi talentovaný textař. Ty ve svých písních nerýmuješ slova june a spoon.

Na vysvětlenou - june znamená červen, zatímco spoon je lžíce. V angličtině se to rýmuje, i když poněkud simplisticky, něco jako stůl a vůl. Yoko Ono dodala, že Johna za takových bezesných nocí vždycky ujišťovala, jak je nejen skvělý textař, nýbrž také mimořádně nadaný zpěvák, takže cizí kapely se obávaly nastudovávat své verze jeho písní. A pak mu prý vždycky udělala šálek čaje a on byl spokojen.

Tento proslov Yoko Ono se dostal do řečí v londýnských novinách, které ho považují za jasný útok na veršotepecké umění Paula McCartneyho. Podle zpravodaje listu Daily Mail Henryho Mellera byly texty Paula McCartneyho vždycky považovány za poněkud jednodušší než Lennonovy, ale při tom Paul nikde ve svých písních nerýmuje slova june a spoon. Jen v jedné své skladbě nazvané Vešla oknem u koupelny na desce Abbey Road si Paul zarýmoval spoon a lagoon, tedy lžíci s lagunou.

Nicméně výroky Yoko Ono lze podle Mellera považovat za pokračování rambajsu s Paulem McCartneym, který začal už koncem šedesátých let, kdy Yoko Ono začala s Johnem Lennonem chodit. V posledních letech Paulovi pohrozila soudem, když změnil pořadí autorství písní, které složili spolu s Johnem Lenonem tak, aby na deskách bylo uváděno jméno McCartney jako první.

A vloni v prosinci Paulovi zakázala používat píseň Yesterday na sólovém albu jeho písní s poukazem na to, že to byla píseň Beatles. Načež Paul musel celý projekt zrušit.

Snad nepropuknou pouliční nepokoje mezi příznivci Johna Lennona a Paula McCartneyho. Osobně Yoko Ono charakterizuji jako OTT, anglicky over the top, neboli přehání.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme