V Brně má vzniknout Mezinárodní centrum klinického výzkumu

19. říjen 2005

Brno by se mohlo stát jedním z významných výzkumných center v oblasti medicíny. V rámci výstavby univerzitního kampusu tam nedávno byly otevřeny integrované laboratoře biomedicínských technologií, v jednání je vznik dalšího zařízení - Mezinárodního centra klinického výzkumu. Ve spolupráci s americkou Mayo Clinic se o jeho vytvoření snaží fakultní nemocnice U sv. Anny.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Brno je záměrem nesporně odvážným a mnohé slibujícím. Jeho autoři tvrdí, že může do Brna nejen přivést ty nejlepší vědce, ale následně i firmy zabývající se výrobou lékařských přístrojů a léků, ale také poskytnout pacientům péči na nejvyšší dostupné úrovni. To vše má být navíc garantováno partnerstvím a spoluprací s Mayo Clinic ve Spojených státech Amerických. "Pokud se projekt Mezinárodního centra klinického výzkumu bude realizovat, umožní to zapojit Českou republiku do mezinárodních projektů výzkumu a vývoje v oblasti nezávislého lékařského výzkumu," zpřesňuje informaci vedoucí projektu Tomáš Kára.

Odpůrci projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu Brno často kromě požadované vstupní investice ve výši asi 1,8 miliardy korun kritizují i fakt, že nové zařízení by se mělo zaměřit hlavně na kardiologii. "Takových kapacit je u nás dost," tvrdí poradce dnes už bývalé ministryně zdravotnictví Milan Šilhan. Ten kromě jiného naznačuje, že by snad cíle předkladatelů projektu mohly být zcela jiné, než jaké uvádějí ve svých materiálech. "Oni se nespoléhají na vědecký výzkum, ale na to, že bude tato klinika živena ze zdrojů veřejného zdravotního pojištění," říká Milan Šilhan.

Centrum by stálo asi jednu miliardu a osm set milionů korun. Kritikové se kromě celkové výše této sumy ještě ohánějí tím, jestli zastaralý areál fakultní nemocnice U sv. Anny uprostřed městské zástavby je tím nejvhodnějším místem pro takovou investici. "Je daleko výhodnější mít výzkum postavený v prostorách a v místech, kde je možný rozvoj a nikoliv uprostřed ztišené zástavby Starého Brna," doplňuje děkan Jan Žaloudík. Rozhodující je vyřešit, zda se mohou vložené peníze vůbec vrátit.

Patrně asi proto také ani Ministerstvo zdravotnictví České republiky nemíní realizaci projektu bránit. Jen, jak plyne z jeho vyjádření, nesmějí zpracovatelé potřebné peníze nárokovat právě u nich.

Spustit audio