Bulawa, který při nehodě zabil tři policisty, je na svobodě

24. říjen 2005

Řidič, který zabil trojici policistů, je po polovině trestu na svobodě. Rozhodl tak opavský okresní soud, který pustil z vězení českotěšínského podnikatele Zdeňka Bulawu. Ten opilý a ve vysoké rychlosti narazil svým mercedesem do služebního vozidla policistů. Dva strážci zákona na místě zemřeli, třetí při převozu do nemocnice. Za to měl strávit za mřížemi čtyři roky.

Bulawa po polovině trestu požádal o podmíněné propuštění a dostal se na svobodu. Opavský soudce Daniel Hřivňacký říká, že pro propuštění Zdeňka Bulawy byly všechny zákonné důvody.

"Bylo tam kladné hodnocení z výkonu trestu, trestán byl poprvé. Má zkušební lhůtu podmíněného propuštění sedm let. Kdyby se v těch sedmi letech dopustil nějakého dalšího trestného činu, odsedí si zbytek. Zákaz řízení na deset let trvá," upřesnil soudce.

Zdeněk Bulawa před soudem

Policisty rozhodnutí soudu šokovalo. "Tak co já si myslím sám za sebe, za tři zmařené lidské životy navíc pod vlivem alkoholu? Co k tomu dodat, když je po dvou letech venku," nezastíral své překvapení ani karvinský policejní mluvčí Stanislav Sobol.

Soudní přelíčení hojně navštěvovali jak příbuzní Zdeňka Bulawy, tak zabitých policistů. Například matka policejního řidiče Jaroslava Rusnoková. "On (Z. Bulawa) se při té nehodě dopustil šesti přestupků. Necharakterní, nelítostný člověk. Myslí si, že když má peníze, má moc," uvedla už dříve.

Tragická nehoda se stala 4. října 2003. Bulawa se opilý vracel z diskotéky. Ve vysoké rychlosti narazil do policejního vozu. Ten po srážce letěl vzduchem údajně 30 metrů, než narazil do stromu. Dva policisté zemřeli na místě, třetí po převozu do nemocnice. Před soudem se Bulawa hájil tím, že za tragédii může řidič policejního vozu, který při otáčení vjížděl z vedlejší na hlavní cestu a nedal mu přednost.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu