Prezident vyznamenal přes dvacet osobností

Včerejší oslavy 87. výročí vzniku samostatného československého státu tradičně vyvrcholily slavnostním večerem ve Vladislavském sále Pražského hradu. Prezident Václav Klaus udělil třiadvaceti významným osobnostem vysoká státní vyznamenání. Jako první převzal Řád bílého lva válečný hrdina, generálmajor Rudolf Pernický. K dalším oceněným patří například herec Josef Somr nebo průkopník česko-německého porozumění Franz Olbert. Jediná medaile Za hrdinství, kterou dnes prezident udělil, patří in memoriam nedávno zastřelenému Michalu Velíškovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus propůjčil nejvyšší vyznamenání Rudolfu Pernickému

Václav Klaus propůjčil nejvyšší vyznamenání Rudolfu Pernickému | Zdroj: ČTK

V projevu, který předcházel předávání medailí, se Václav Klaus mimo jiné ohlédl i za letošní vládní krizí a výměnou předsedy vlády. "Jako prezident republiky jsem se vzniklé krizové momenty pokoušel tlumit a snažil se spolupodílet na hledání jejich standardního řešení v rámci mandátu, který rozdali voliči v minulých parlamentních volbách. Jsem přesvědčen, že se to v podstatě podařilo," řekl prezident.

Zároveň varoval před omezováním lidské svobody státní mocí a byrokracií a dal najevo, že tendence k takovému vývoji vidí v České republice i v Evropě. "Za prospěšný nemohu považovat soudobý domácí i evropský trend směřující stále k většímu dirigismu, regulacím, příkazům a zákazům. Nemohu se smířit s nadbíháním lidské závisti a s mhouřením očí nad těmi, kteří se na bohatství naší společnosti snaží podílet bez vlastního přičinění," doplnil Klaus.

Nejvyšší vyznamenání převzal válečný hrdina

Jako první převzal z rukou prezidenta nejvyšší státní vyznamenání - Řád bílého lva první třídy - generál Rudolf Pernický. Tento válečný hrdina bojoval v Anglii a ve Francii a komunisté jej poté odsoudili k dvaceti letům těžkého žaláře. "Domnívám se, že když někdo dostane takové vyznamenání, že se na tom musí nutně podílet ti, kteří spolupracovali s tím dotyčným. To není jenom vyznamenání pro onu osobu, ale pro všechny, kteří byli spolupracovníky a zasloužili se o to, co se dělo," řekl vyznamenaný generál.

Řád bílého lva první třídy prezident také propůjčil in memoriam Josefu Buršíkovi, účastníkovi bojů v jednotce Ludvíka Svobody u Kyjeva.

Druhým nejvyšším státním vyznamenáním je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Řád první třídy prezident propůjčil Josefu Herczovi, který za druhé světové války bojoval proti nacistům mimo jiné u Dunkerque. Stejné vyznamenání Klaus propůjčil Stanislavu Hlučkovi, který sloužil například jako pilot RAF.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka třetí třídy prezident propůjčil páteru Martinu Františkovi Víchovi, který byl v 50. letech ve vykonstruovaném procesu odsouzen na deset let těžkého žaláře a pracoval v uranovém dole.

Prezident udělil pouze jedinou medaili Za hrdinství, patří in memoriam Michalu Velíškovi. V parku na pražském Karlově náměstí se zastal napadené ženy. Útočník ženu ohrožoval střelnou zbraní, kterou pak obrátil proti Velíškovi a dvěma výstřely jej smrtelně zranil.

Dalším státním vyznamenáním je medaile Za zásluhy. Medaili prvního stupně in memoriam udělil Jiřímu Šlitrovi, který svou tvorbou zásadně ovlivnil moderní českou hudbu, divadlo i film.

Medaili Za zásluhy druhého stupně pak udělil prezident například bývalé předsedkyni Akademie věd Heleně Illnerové, kreslíři Vladimíru Jiránkovi, herci Josefu Somrovi, známému mykologovi Miroslavu Smotlachovi. Medaili dostali také Blažena a Lubomír Rosnerovi, kteří tvoří pěstounskou rodinu.

Prezident udělil tuto medaili také Franzi Olbertovi, bývalému generálnímu tajemníkovi katolické sekce Ackermannovy obce. Medaili Za zásluhy druhého stupně od Klause získali rovněž akademická sochařka Jaroslava Brychtová, sochař Stanislav Kolíbal, in memoriam vědec Jaroslav Koutecký, vědec a honorární konzul České republiky pro Skotsko Paul Millar, vědec Mojmír Petráň, evangelický teolog Petr Pokorný, bývalý ministr zahraničí Jaroslav Šedivý, vědec Vladimír Vonka, psychiatr Petr Zvolský a také Zdeněk Sternberg, jehož rodina byla za okupace pronásledována, protože otevřeně odmítla říšské občanství.

Vilém Janouš, Aleš Kouba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme