Výhody úsporných žárovek

27. říjen 2005
Vaše téma

Dneska bylo o úsporných zářivkách a nejenom o nich. Téma vás zaujalo. Dotazů byla celá řada. My jsme vybrali ty nejčastější, na které teď dostanete odpověď, alespoň doufejme. U telefonu je připravený obchodní zástupce firmy, která žárovky vyrábí, Milan Dvořák. Zdravím vás, dobrý den. Posluchač Vladislav Melcr z Františkových Lázní má špatné zkušenosti s úspornými zářivkami. Podle něj například nedává stejně světla stovková, úsporná žárovka jako běžná stovková žárovka. Je to možné?

Milan Dvořák: V podstatě je to možné. Ono záleží hlavně taky na výrobce toho světelnýho zdroje, jaký údaj na obal svého výrobku napíše. Ty údaje jsou víceméně orientační a hrubé a jsou pro orientaci zákazníka k tomu, že chce-li nahradit kupříkladu stowattovou žárovku, takže by měl koupit úspornou kompaktní zářivku, která má tedy alespoň 20 wattů. Kdybychom to chtěli srovnávat úplně přesně exaktně, tak bychom třeba z katalogu zjistili, že světelný tok u stovky čiré je skutečně nepatrně vyšší než třeba u té dvacetiwattové úsporné kompaktní zářivky. Ale on ten rozdíl je zanedbatelný. On do toho vstupuje ještě druhý faktor a to je jas. Oni ty obyčejné žárovky jsou jasnější. Ono to světlo od těch žárovek je jasnější a našemu oku se vyšší jas jeví jako více světla. Čili z toho právě možná pramení ta roztrpčenost vašeho posluchače.

Pana Pánka, toho zajímá, proč mu všechny úsporné žárovky problikávají, i když nesvítí?

Milan Dvořák: To je docela zajímavá otázka. To se tedy přiznám, že jsem se s tímto ještě nesetkal. Teď mě tedy v rychlosti napadá, že by to snad mohlo být způsobeno nějakým externím silným magnetickým polem někde v blízkosti bydliště pana Pánka. To může být rozhlasový nebo televizní vysílač nebo prostě nějaký jiný, silný magnetický zdroj, který by toto mohl ovlivňovat. Ale moc jsem se s tím nesetkal.

Další dotaz od posluchače nebo posluchačky, který neuvedl své jméno. Vadí u úsporných žárovek časté zapínání a vypínání?

Milan Dvořák: No zpravidla ano. V podstatě úsporná kompaktní zářivka se nejlépe využije její vlastnosti v okamžiku, kdy ji rozsvítíme a necháme ji svítit delší dobu v kuse. Ovšem některé firmy a mezi ně patříme i my, vlastně vyrábíme úsporné zářivky, které jsou vlastně konstruovány tak, že jim to časté vypínání a zapínání nevadí. Prostě jsou na to přizpůsobeny. Mají toleranci až půl milionu sepnutí, ale pochopitelně něco za něco. Tyto úsporné zářivky patří mezi ty nejdražší a také nejkvalitnější.

Obecně byste asi doporučil to pořád nezapínat a nevypínat.

Milan Dvořák: Záleží, přesně tak, záleží na účelu použití. Jestliže to potřebujeme do chodby, kde se často spíná a rozsvěcí a zhasíná, tak je lepší koupit tu s tím teplým startem a použít tu dražší. Když to potřebujeme do obýváku, večer rozsvítíme a necháme 5 hodin svítit a pak zhasneme, tak tam stačí pochopitelně nějaká levnější.

Posluchačka z Brna se ptá, v čem jsou, podle vás, úsporné zářivky úspornější?

Milan Dvořák: Předpokládám, že úspornější vzhledem k obyčejným žárovkám, asi má na mysli. To je jednoduché. Obyčejná žárovka, ona je spíš topidlo než svítidlo. Obyčejná žárovka víc než 90 % přijaté energie přemění na teplo a jenom zbývajících 10 % přemění na světlo. Kdežto u úsporné kompaktní zářivky je to opačně. Ona skutečně většinu energie přemění na to, co požadujeme a to je světlo a jenom nepatrnou část vlastně energie spotřebuje na vývin tepla. Jednoznačně se to dá ukázat na příkladu, třeba náhradu za 100 wattovou žárovku. Kdybychom chtěli koupit úsporku, která nám svým výkonem světelným nahradí 100 W běžné žárovky, tak nám stačí pouze 20W úsporná zářivka a máme stejné světlo v místnosti.

Ještě je tu poslední dotaz. Posluchačce z Rokycan se nelíbí divný tvar úsporných zářivek a ptá se, proč nemohou být jako normální žárovky?

Milan Dvořák: Ten divný tvar, má na mysli asi ty klasické trubičky, které vystupují z předřadníku úsporné kompaktní zářivky. To celkem chápeme. Chápeme to jako výrobci a proto už je dneska možnost na trhu běžně k dostání úsporné kompaktní zářivky, které ty trubice mají zakrytováno plexisklem nebo sklem ve tvaru obyčejné žárovky nebo ve tvaru svíčkové žárovky nebo v případě katkové žárovky. Už je to normálně běžně možné a dá se to koupit.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Hana Jurášková
Spustit audio

Více z pořadu