Pochod ve stopách Mašínů dorazil do Berlína

Na bývalém hraničním přechodu mezi západním a východním sektorem Berlína dnes vyvrcholil více než týdenní pěší pochod. Jednalo se o akci nazvanou "Po stopách Mašínů 2005". Hlavním cílem pochodu bylo připomenout vystoupení pětičlenné skupiny bratří Mašínů proti komunistické totalitě a zrekonstruovat jejich útěk v říjnu 1953.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braniborská brána

Braniborská brána | Foto: europa.eu.int

Na cestu se před devíti dny vydalo pět Čechů. V autě je doprovázel i člen původní skupiny bratří Mašínů, Milan Paumer, který se spolu s nimi probojoval z komunistického Československa. Dva další členové původní skupiny toto štěstí neměli. Na hranici s východním Německem byli zadrženi a o dva roky později popraveni.

Organizátoři přitom nezastírají ani krvavé souvztažnosti. Milan Paumer pro Český rozhlas potvrdil, že akce nelituje: "Pár věcí bychom udělali jinak, hlavně to přesouvání přes hranice, ale ten cíl by byl stejný. Žádné kompromisy."

Smysl nynějšího rekapitulačního pochodu shrnuje pak jeho účastník Ondřej Karas z Českého centra v Berlíně: "Chtěli jsme především vzdát hold bojovníkům proti komunistické diktatuře a doufáme, že naše akce přiměje alespoň část české veřejnosti k zájmu o tuto kapitolu naší minulosti."

Aktivisté, kteří pochod rekonstruovali, vyrazili 21. října z Hory Svaté Kateřiny v Krušných horách. Za devět dní ušli 180 kilometrů pěšky a 80 kilometrů ujeli vlakem.

Marie Matúšů, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme