2. březen: Čech ve vesmíru a naganský vítěz s neslavným koncem

2. březen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 2. března, svátek má Anežka. Přeju pěkné ráno, i když stále hodně mrazivé. Třeba vás zahřeje vzpomínka na rok 1997, kdy bylo skoro 19 stupňů Celsia. Docela jsem se pobavil i u dnešní pranostiky: „Na Anežku není radno sebou v trávě šíti, protože se celkem snadno vlčí neduh chytí.“ Myslím, že šít sebou v trávě by dneska napadlo leda tak ledního medvěda.

Dnes je to právě 40 let, co jsme jako Češi vyslali prvního, a taky zatím jediného kosmonauta. Mluvím o Vladimíru Remkovi. Byl to vůbec první člověk ve vesmíru, který nebyl z Ruska, nebo Spojených států.

Propaganda okolo byla veliká, ale i tak to byl velký úspěch československé kosmonautiky. Není se čemu divit, že Vladimír Remek po ukončení kariéry letce zakotvil dokonce jako velvyslanec v Rusku. Tam jsou totiž kosmonauté opravdové ikony, a tak ho dobře znali. Svojí diplomatickou kariéru ukončil letos v lednu.

„Ševče drž se svého kopyta,“ praví jedno české přísloví. Konce některých vítězů nebývají slavné. Říct se to dá i jednom z naganských vítězů – brankáři, Romanu Čechmánkovi, který dnes slaví narozeniny.

Jako hokejista byl úspěšný ve všem, na co sáhl. Jenže po konci kariéry se dal do podnikání. Obchodoval s nemovitostmi, založil vlastní pivovar. Ale dopadlo to neslavně. Dnes je jeho podnikání v troskách a kvůli obrovským dluhům skončil u soudu. Snad se mu bude dařit alespoň na hokejové střídačce, kde teď působí jako trenér. Dobrý poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.