Budějovické supermarkety trápí krádeže vozíků

3. listopad 2005

Českobudějovické obchodní domy se potýkají s krádežemi nákupních vozíků. Jen za poslední čtyři měsíce například od supermarketu Kaufland zmizely vozíky za 158.000 korun. Lidé si od obchodního domu odvezli 86 vozíků, z toho víc než polovinu vybavených dětskou sedačkou, řekla ČTK českobudějovická policejní mluvčí.

Podobnou zkušenost s krádežemi vozíků mají také pracovníci obchodního domu Globus v Českých Budějovicích. Podle ředitele Lumíra Junga ale škody nedosahují takové výše jako například u Kauflandu. S vozíkem, který stojí přes 7500 korun, zákazníci odjíždějí nejen domů. "Najdete je i na vietnamských tržištích u hranic, kde si s nimi převážejí zboží u stánků. Najdete je naprosto nesmyslně zničené v sídlištích, protože se hoši chtěli svézt," poznamenal Jung. Části vozíků lidé používají například i jako pletivo.

Desítky nákupních vozíku zmizí ročně z parkoviště českobudějovického obchodního domu Makro. Společnost přijala kvůli krádežím určitá bezpečnostní opatření, která počet krádeží snížila. "Ztráty monitorujeme při pravidelných inventurách či v případech, kdy někoho přistihneme při krádeži," řekla ČTK mluvčí firmy Makro Cash and Carry Markéta Světlíková. Krádež se ale většinou řeší jako přestupek, protože nejmenší vozík stojí 4000 korun. Menší ztráty nákupních vozíků zaznamenali i pracovníci supermarketu Albert v českobudějovickém obchodním centru IGY. Podle manažera prodejny Radka Turečka vozíky nejspíš využívají majitelé obchodů v centru, kteří na nich přepravují zboží. "Stále jsou nějaké v terénu, není tu stav, který by měl být. Zatím ale nejsou signály, že by se ztrácely někam mimo objekt," dodal Tureček.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio