Násilí na předměstích francouzských měst neutichá

Francie očekává s obavami další vývoj situace na pařížských předměstích. Nejhorší střety prozatím proběhly v noci z pátku na sobotu. Naplno se šarvátky rozhořely nejen v Paříži, ale nově i v chudinských čtvrtích ostatních měst. Především mladí přistěhovalci už devátou noc za sebou ničili a drancovali veřejné budovy a zapalovali auta. Policisté po řádění napočítali na devět stovek poničených vozů. Přes 250 osob bylo zadrženo policií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči likvidují požár automobilu

Hasiči likvidují požár automobilu | Zdroj: ČTK

Výtržníci vzali útokem kromě aut také školy, radnice, obchody a policejní komisařství. Hmotné škody už jdou do desítek miliónů eur. Taktikou francouzských policistů nyní je vyhýbat se přímým střetům s výtržníky. Francouzská média s poukazem na to upozorňují, že se jedná o pravou městskou guerillu, kde hlavním principem je udeřit a utéct.

Strůjci šarvátek jsou hlavně muslimové ze Severní Afriky a černošské obyvatelstvo. Jejich akce mají být protestem proti současnému sociálním systému, proti vzrůstající nezaměstnanosti a vytlačování přistěhovalců na okraj společnosti.

Konflikt se vyostřil minulý týden po smrti dvou mladíků, údajně pronásledovaných policií. Francouzský novinář arabského původu Nadir Dendoune, ale připomíná, že v přistěhovalecké komunitě to vře už dlouho: "Nepokoje odstartovaly sociální problémy. Mnoho lidí, kteří tam žijí, mnoho mladých přistěhovalců ztrácí naději na lepší život. Nemají žádné sny a práci. Taková situace už tu je dvacet pět let."

Francouzská vláda je prý podle slov ministra vnitra Nicolase Sarkozyho jednotná v pevném postoji proti násilnostem. Pařížská média ale připomínají, že ve vládě se střetávají dvě linie. Ta Sarkozyho, která prosazuje tvrdý postup, a pak stoupenci premiéra Dominiqua de Villepina, který se nabrání ani dialogu se strůjci současného násilí.

Jak Českému rozhlasu řekl sociální antropolog Ivo Budil, nepokoje nahrávají ve Francii politice krajní pravice. "Obávám se, že francouzská krajní pravice, která mohla být po očekávaném odchodu Jean Marie Le Pena, který je už přece jenom starý pán, vystavena určité krizi, by tímto mohla nabrat druhý dech," myslí si Budil.

Proti pokračujícímu násilí se ale zdvihá vlna odporu i v táboře přistěhovalců. Na dvou pařížských předměstích v sobotu demonstrovalo proti nepokojům několik set místních lidí. Rodiny dvou mladíků, jejichž dosud nevyjasněná smrt 27. října v Clichy-sous-Bois u Paříže vlnu pouličního násilí odstartovala, ve veřejném prohlášení vyzvaly ke klidu na periferiích.

Martin Drtina, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme