Francie prožila nejhorší noc násilí

Pouliční násilí ve Francii dosáhlo v noci na dnešek nového vrcholu. V plamenech skončilo na 1300 automobilů a desítky budov. Nepokoje zuří na chudinských předměstích Paříže a v dalších městech. Podle policie se běsnění davů také poprvé rozšířilo i do centra francouzské metropole, kde shořelo 22 vozidel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hasič likviduje požár automobilu

hasič likviduje požár automobilu | Foto: AFP

Desátá noc nepokojů se postarala o zatím nejhorší bilanci žhářských útoků od začátku násilností 27. října. Podle policie bylo po celé zemi zapáleno 1295 aut, z toho 714 v pařížské oblasti.

Na jihopařížském předměstí Grigny v departementu Essonne plameny zachvátily pět tříd školky nesoucí jméno Šípkové Růženky a dvě třídy v jiné školce.

Na předměstí Corbeil-Essonnes ve stejném departementu nespokojenci zničili restauraci McDonald's, do níž vrazili s automobilem, který pak zažehli. Úmyslně založený požár poškodil v Essonne rovněž továrnu na recyklaci odpadů.

V městě Evreux v Normandii hořelo obchodní centrum, pošta a dvě školy. Pět policistů a tři hasiči při likvidaci ohně utrpěli zranění.

Žhářské útoky hlásí i jinak poklidná města, jako je například jihofrancouzský Avignon nebo letoviska Nice a Cannes. Podobně zažívají nepokoje města Nantes, Rennes, Rouen, Lille, Toulouse a Lyon. Ve Štrasburku šlehaly plameny z 18 automobilů dokonce ještě za bílého dne.

Při nejnovějších násilnostech bylo zadrženo 312 lidí. Jeden policista byl těžce zraněn, dalších sedm utrpělo zranění lehčí. Policie nasadila do akce i sedm vrtulníků a malé skupiny příslušníků bezpečnostních sil v automobilech a na motorkách pronásledují mládež od jednoho útoku k druhému.

Podle mluvčího francouzské policie Patricka Hamona se většina nepokojů soustředí do měst, kde jsou čtvrti obývané občany s nízkými příjmy a kde je velká nezaměstnanost. V posledních dnech se ale žhářství podle něj šíří i do klidnějších míst, která policie tolik nehlídá.

Na jižním předměstí Paříže dnes policie objevila tajnou výrobnu zápalných lahví. Jak sdělil představitel francouzského ministerstva spravedlnosti Jean- Marie Huet, při zátahu v objektu v obci Evry se našlo 1500 lahví pro přípravu takzvaných molotovových koktejlů, kanystry benzinu a kukly, kterými si útočníci zakrývají tvář. Na místě bylo zatčeno šest lidí.

V souvislosti s nepokoji se především hovoří o tom, že obyvatele předměstí vede k výbuchům násilí jejich frustrace z dlouhodobé nezaměstnanosti a chudoby. Úřady však nyní zdůrazňují, že každonoční pouliční útoky na auta a další objekty jsou organizované pomocí internetu a mobilů, a ukazují prstem na překupníky drog a islámské radikály.

Jana Petrová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme