Příběh českého obchodníka se zbraněmi v Libérii

7. listopad 2005
Pod kůži

Radovan Krejčíř, podezřelý z organizování vraždy a rozsáhlé trestné činnosti, František Hudec, podezřelý z vraždy, Dalibor Kopp, podezřelý z nezákonných obchodů se zbraněmi. Tato tři jména figurují ve vyhledavači webových stránek www.interpol.com. Ponechme stranou příběh Radovana Krejčíře a Františka Hudce. Obchodník se zbraněmi Dalibor Kopp přebývá už přes rok v africké Libérii a ani několik žádostí českých justičních orgánů nenapomohlo dotáhnout jeho spletitý příběh do úplného konce.

Jan Hrbáček: 44letý podnikatel ze Znojma Dalibor Kopp je smolař. Téměř všechny naplánované obchody i přes výhodu dobrých kontaktů neskončily příliš slavně. A v půlce dubna loňského roku byl zatčen a obviněn z nezákonného obchodování s vojenským materiálem. Podnikatelské balancování na hraně zákona se tak po několika letech změnilo v zoufalý únik do středoafrické republiky Libérie, odkud shodou okolností pochází jeho manželka Marie. V liberijském hlavním městě Monrovii strávil Kopp několik měsíců ve vazbě, ze které utekl, byl dopaden a znovu uvězněn, aby se nakonec vykoupil kaucí ve výši několika tisíc dolarů. Uprchlý obchodník dnes tvrdí, že se chce vrátit domů, i přes to, že je na něj od loňského září vydán mezinárodní zatykač.

Dalibor Kopp: Já sám chci jít, já sám, já nechci, aby mě tahali někdo po dírách a dělali se mnou nějaký harakiri a tak, jak s největším kriminálníkem. Já jsem vůbec nevěděl, co dělají, a že udělali zatykač, já jsem to nevěděl prostě, jo. Kdyby se tady ta věc nestala, tak už jsem dávno doma. Dávno už bych byl doma, to mi věřte.

Jan Hrbáček: Policie Koppa viní z porušování předpisů o zahraničním obchodu s vojenským materiálem. Do Česka měl například neoprávněně dovézt výrobní linku na munici z kyrgyzského Biškeku. Zároveň měl překročit zákon, když do Jihoafrické republiky prodal funkční závěry střelných zbraní z druhé světové války. Podle policie připravoval také neoprávněný prodej vojenského materiálu společnosti se sídlem ve Spojených státech. Co na všechna tato obvinění Kopp říká?

Dalibor Kopp: Je to nesmysl, já jsem ve svým životě neprodal jednu, jednu ilegální věc, jeden ilegální patron, jo, já jsem dokonce nikdy neprodal nikdy ani žádnej vojenskej materiál, nikdy.

Jan Hrbáček: Čeští vyšetřovatelé jsou ale jiného názoru. V minulosti se o něj zajímala také FBI kvůli prodeji nebezpečné munice do Spojených států. Protože Dalibor Kopp podnikal na hraně zákona, využívali ho jako informační zdroj také české tajné služby. Ty se ale dnes k tomuto spojení příliš nehlásí. Kopp si snahu české justice, dostat ho zpět do Česka a postavit před soud, vysvětluje lidskou závistí.

Dalibor Kopp: Možná ta první akce, to možná byla konkurence, nebo něco, jo, teď bych vám, po pravdě řečeno, to, co se stalo tady, tak to je taková, lidově řečeno, je nevím, závist, nenávist.

Jan Hrbáček: Ministerstvo spravedlnosti už do Libérie, kde se Kopp po svém útěku z Česka usídlil, odeslalo celkem šest žádostí o vydání, ale bezvýsledně, jak říká mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Petr Dimun: Poslední tři extradiční žádosti byly liberijskou stranou ztraceny. Taková pikantérie - myslím, že to byla čtvrtá nebo pátá extradiční žádost, byla přímo předána do ruky honorárním konsulem, do ruky ministra zahraničních věcí Libérie a bohužel k soudu, který následně asi týden potom rozhodoval, se ta extradiční žádost nedostala, soud si vyžádal jaksi tu českou extradiční žádost znovu, a my jsme ji museli znovu vypracovávat, to znamená, že opravdu v této komunikaci s liberijskou stranou jsou obrovské problémy.

Jan Hrbáček: Potíže s vydávací procedurou na liberijské straně potvrzuje i mluvčí Ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Vít Kolář: Náš zastupitelský úřad v Akkře několikrát žádal o odpověď na naši nótu, nicméně z liberijské strany na extradiční žádost České republiky do této chvíle nebylo vůbec reagováno.

Jan Hrbáček: Jak se tedy žije uprchlíkovi v Libérii?

Dalibor Kopp: Za tu dobu jsem poznal všechno, jak to tady funguje, a to je prostě, úředníci to tady dělají takto, tady je korupce, ne stoprocentní, tady je tisíciprocentní, jo. A i ten můj případ, to bylo vlastně tady dělaný, já nevím, kdo to platil, ale prostě peníze šly proti mně, prostě já to vím.

Jan Hrbáček: Můžeme Daliborovi Koppovi věřit i nevěřit, zda se chce skutečně vrátit domů. V České republice ho stoprocentně čeká soudní proces a velmi pravděpodobně i několikaleté vězení. Určitě mu nepřidá ani tvrzení zvláštního vyslance OSN v Libérii, Abu Músy, z letošního ledna. Ten totiž prohlásil, že znojemský obchodník se zbraněmi Kopp představuje riziko pro celou západní Afriku.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: hrb
Spustit audio

Více z pořadu