Soud potrestal kopáče vltavínů za devastaci přírody

8. listopad 2005

Pět hledačů vltavínů, kteří je vykopávali u Slavče na Českobudějovicku, a ničili tak přírodu, potrestal soud. Muži za těžbu nadivoko dostali podmíněné tresty, pokutu 10.000 korun a v jednom případě 350 hodin obecně prospěšných prací. Podle deníku Právo jde dosud o největší počet kopáčů, kteří byli za krádeže polodrahokamů a devastaci polí obviněni.

Těžaři k hledání vltavínů používali krumpáče a jiné nářadí. Ve vykopané půdě pak hledali kameny pomocí motorových čerpadel. Zeminu polévali vodou a tím odkrývali zelené vltavíny. Policie obvinila celkem sedm kopáčů. Letos v červenci pak českobudějovické státní zastupitelství podalo na těžaře žaloby. "Již v pěti případech bylo rozhodnuto. Za trestné činy krádeže byly uloženy podmíněné tresty odnětí svobody a jeden peněžitý trest v hodnotě 10.000 korun. V jednom případě jde o obecně prospěšné práce v trvání 350 hodin," řekl Josef Richtr ze státního zastupitelství. Právo píše, že zastupitelství hodlá stále v těchto případech navrhovat tresty výchovného charakteru, tedy podmínky, propadnutí věci nebo až 400 hodin obecně prospěšných prací.

Za gram vltavínů dostane kopáč od překupníka 30 korun, píše Právo. V případě velmi kvalitních kamenů se cena vyšplhá až na 150 korun. U polodrahokamů jsou důležité velikost, barva a tvar. Některé společnosti těží vltavíny legálně. Kameny se v původním tvaru zasazují do zlata nebo se obrušují. Žádané jsou různé figurky či medailonky.

Vltavíny jsou českou raritou, o jejichž původu existuje několik teorií. Jedna z nich předpokládá dopad asteroidu nebo komety v oblasti kráteru Ries v Bavorsku. Dopadem byla vyvržena tavenina do atmosféry. Dopadala na zem v oblasti jižních Čech a Moravy ve formě rozpadajících se jazyků.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio