Sádroví trpaslíci slaví 115. narozeniny

Jeho ideální rozměry jsou 68cm; je ale oblíbený navzdory svému malému růstu, protože je pestrý a dobrácký. Tak, pokud jste ještě nepochopili, jde o trpaslíka. Právě včera oslavil své 115. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

skalka, skalnička

skalka, skalnička | Foto: www.kouzlozahrad.cz

Skalní příznivci trpaslíků zastávají názor, že jejich malý - 68 cm- vysoký hrdina je poněkud starší než se oficiálně uvádí; že totiž první hliněný zahradní trpaslík vznikl už v roce 1872. Avšak jisté je také to, že Philipp Griebel, který si onoho roku prvním trpaslíkem vyšperkoval zahrádku, zahájil teprve 10.listopadu 1890 sériovou výrobu zahradních trpaslíků.

Tedy skřítků mužského pohlaví, s bílými vousy, s červenou kamizolou a pochopitelně se špičatou čapkou. Pro mnohé kýč, pro mnohem větší publikum ovšem žádaný maskot zahrádek, tedy zahrádkářských kolonií, které v Německu mají přibližně stejně dlouhou tradici.

Dnes už v Německu pózuje na 18 milionů trpaslíků, Česko a naši vietnamští spoluobčané k tomu jistě přispěli měrou nemalou. První trpaslíci byli ještě záležitostí ruční výroby. Od počátku minulého století se jejich výrobou zabývají tisíce výrobců; trpaslíci pronikli do Disneylandu, do komiksů, do loutkových divadel. Ovšem vždy museli být dostatečně pestří a s bílým plnovousem, nemluvě o dobráckém úsměvu.

Prapůvod malých sádrových bytostí leží v dávné mytologické minulosti. Tu rozezněli svým uměním durynští havíři, kteří věřili, že malí skřítci jim pomáhají v jejich nelehké práci. Prvním trpaslíkům se také skutečně říkalo skřítci, a jejich výrobcům skřítkotvůrci.

Svého největšího rozkvětu se zahradní trpaslíci dožili po válce - v 50. a 60. letech, kdy nahrazovali lidem pohodlí a pocit útulnosti ve válkou zničené zemi. Zajímavé určitě je, že sádroví mužíčci byli také pod prohibicí, a to v letech 1948-1952.

Východoněmečtí komunisté v nich viděli svého třídního nepřítele, resp. důkaz nechtěného maloměšťáctví. A tak trpaslíky bez milosti zakázali. V 90. letech nastoupila pak vlna antitrpasličí s figuranty necudně obnaženými od půl těla dolů, nebo jinak sexuálně orientovanými.

To samozřejmě nemohlo zůstat bez odezvy, a tak mnozí sousedé necudné trpaslíky svým sousedům ničili. Tomu ale učinil přítrž jeden Švýcar: Fritz Friedmann, který založil mezinárodní sdružení na ochranu zahradních trpaslíků.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme