Francie hlásí mírné zklidnění situace na předměstích

Nepokoje ve Francii v noci na dnešek zeslábly. Podle policejní statistiky bylo zapáleno 374 automobilů, zatímco předchozí noc jich bylo 502. K výslechům bylo předvedeno 212 výtržníků. Žádné násilnosti nejsou hlášeny z Paříže, kde platil od sobotního rána zákaz shromažďování a kde byl zmobilizován rozsáhlý bezpečnostní aparát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasič zasahuje u hořícího auta

Hasič zasahuje u hořícího auta | Foto: AFP

Nepokoji bylo zasaženo centrum Lyonu, kde se v podvečer střetli mladí výtržníci s policií. Ta je musela rozhánět slzným plynem. Asi stovka mladíků tam útočila kameny na muže pořádku, výlohy i automobily.

Situace se uklidnila až po 22. hodině, kdy v Lyonu, podobně jako v několika dalších francouzským městech, začal platit zákaz nočního vycházení. Během 17. noci nepokojů vzplály automobily také například na předměstí Toulouse a ve Štrasburku.

V několika francouzských městech se zároveň konaly protestní akce proti násilí i proti diskriminaci mládeže z rodin přistěhovalců. "Bez spravedlnosti nemůže být klid", stálo například na transparentech.

Přibližně třicítku vozidel podpálili v noci na dnešek neznámí útočníci v několika belgických městech. V Bruselu policie zároveň předvedla 50 demonstrantů. Dvě vozidla plameny zničily a jedno poškodily v nizozemském Rotterdamu. Situace v Belgii nicméně podle tamního ministerstva vnitra zůstává klidná. K žádným srážkám mezi protestujícími a policisty nedošlo.

Skupina asi 30 žhářů ráno hodila zápalné lahve na dva obchody s automobily v centru Atén. Třináct vozidel plameny zničily, deset dalších bylo poškozeno.

Zdenka Turková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme