Měření opět prokázalo vyšší obsah rtuti v těle některých ryb

Některé ryby ve Vltavě a Labi obsahují víc rtuti, než povoluje limit. Státní veterinární ústav letos zopakoval měření, které provedl loni pro chemičku Spolana Neratovice. Tu obvinili ekologové, že znečišťuje vodu právě rtutí. Ústav došel tentokrát k podobným výsledkům jako před rokem, ryby jsou podle analýzy kontaminovány v celém toku Labe podobně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ryba pod vodou

Ryba pod vodou | Foto: Jan Rosenauer

Hygienická hranice množství rtuti v těle ryb byla překročena v lokalitě Verdek a Obříství, nejméně pak odborníci naměřili v Děčíně.

Skutečnost, že podobný obsah rtuti v sobě měly ryby od Neratovic až do Podkrkonoší, vysvětluje profesor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Miroslav Suchánek šířením emisí rtuti ovzduším. "Nelze určit viníka rtuti, protože maximální obsah rtuti je emitován z hladin oceánů a z dalších přírodních zdrojů."

Podle ekologického sdružení Arnika by měl ústav o zvýšených limitech rtuti v těle ryb informovat rybáře a například i těhotné ženy. A to i přesto, že ohrožení zdraví nehrozí, pokud lidé nekonzumují větší množství ryb.

"Samozřejmě, to se v českých zemích neděje, ale i přesto by rybáři měli mít právo vědět, co konzumují," říká Hana Kuncová z Arniky.

Hana Jurášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme