Kouření není zlozvyk, ale nemoc

Miliony kuřáků po celém světě měli ve čtvrtek opět šanci dokázat, že svému zlozvyku ještě úplně nepropadli. K odložení cigarety je vyzývají lékaři při příležitosti Mezinárodního nekuřáckého dne, který připadá vždy na třetí listopadový čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V hospodě

V hospodě | Foto: Jan Rosenauer

Kardiovaskulární choroby, chronické obstruktivní plicní onemocnění a rakovina plic - to jsou tři nejčastější příčiny smrti kuřáků. Víte, že kouření není zlozvyk, ale nemoc? "Má svoji diagnózu F 17, je to vlastně závislost na nikotinu která se srovnává se závislostí na drogách," říká Alice Zímová z ústecké poradny pro léčbu závislostí.

Snad nejhůř jsou na tom malé děti, které musejí žít v prostředí, kde rodiče kouří. Podle Ludmily Sattranové z českobudějovické Poradny pro odvykání kouření, jsou častěji nemocné. "Může se u nich objevit i syndrom náhlého úmrtí kojence, kdy večer dám zdravé dítě spát, ráno se probudím a ono nedýchá."

Češi jsou ke kouření velmi tolerantní. Sněmovna letos po dlouhých debatách a odkladech schválila protikuřácký zákon, který ale podle kritiků současná omezení spíše zmírňuje. Lidovečtí poslanci chtěli úplně zakázat kouření v místech, kde se prodává jídlo a nápoje, ale vláda včera měla k návrhu výhrady. Podle ministra zdravotnictví Davida Ratha lidovecký návrh je příliš militantní a problém kouření v Česku neřeší: "Myslím si, že je to směšné. Nemá to účinek na to, aby menší počet lidí kouřil. Myslím, že je to šikana obyvatel."

V zemích západní Evropy už pochopili, že moderní je nekouřit. V Irsku, v Norsku a v Itálii už zákaz kouření restauracích, barech, hospodách nebo na diskotékách platí.

Milan Kopp, Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme