Zadluženost obcí v následujících letech poroste

V příštích letech hrozí městům a obcím stále větší propad jejich příjmů, zatímco jejich výdaje naopak porostou. Města a obce proto chtějí více participovat na penězích, které se v regionech vygenerují a které v podobě daňových odvodů končí ve státním rozpočtu. Starostové se většinou shodují, že by chtěli získat větší podíl na odvodech ze spotřebních daní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lysá nad Labem

Lysá nad Labem | Foto: Lysá nad Labem

Plzeňský primátor Miroslav Kalous navrhuje: "Jako optimální se mi zdá zavést spotřební daň, která dnes není sdílenou daní, do kategorie sdílených daní. Z ní by mohly být obcím dávány peníze na vlastní hospodaření, to znamená například na uklízení ulic, opravy chodníků nebo výstavbu a náplň sociálních programů," popsal svoji představu Kalous.

Návrh bude prosazovat Svaz měst a obcí, jak Radiožurnálu potvrdil jeho místopředseda a šéf finanční komise Ivan Černý. Celková zadluženost radnic se blíží osmdesáti miliardám korun. Kvůli předpokládanému snížení daní z příjmu fyzických a právnických osob navíc přijdou obecní rozpočty v příštích dvou letech o plných devět miliard. Černý potvrzuje, že zadluženost se snižovat nebude.

"Obce jsou ve velkém tlaku, který na ně nevyvíjejí jen občané, ale tlačí na ně i různé předpisy, tedy například co všechno mají budovat v oblasti životního prostředí. Toto všechno nelze změnit nebo nově vytvořit pouze z okamžitých příjmů, ale obce si musí i vypůjčit. Proto se dá očekávat, že jejich celková zadluženost poroste," řekl Ivan Černý.

Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme