Přes padesát členů ETA je souzeno v Madridu

V Madridu začal největší soud se členy baskické separatistické organizace ETA. V procesu, který je co do počtu obžalovaných nejrozsáhlejší v historii španělské justice, figuruje 56 jmen baskických radikálů a údajných teroristů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Madrid

Madrid | Foto: Hogskolen i Harstad

Kauza se týká celkem šesti operací z let 1998 až 2002. Obžaloba prosazuje tresty v rozmezí deseti až 51 let vězení. Stejně jako prokuratura i soudce Baltasar Garzón upozorňuje, že ETA nejsou jenom atentáty a nastražené bombové nálože, ale celá dobře organizovaná síť, jejíž součástí jsou i politikové, známé osobnosti z kulturního a veřejného života a v neposlední řadě také skupiny napojené na nelegální přistěhovalectví.

Další významný proces je v Madridu naplánovaný na zítřek. Nejvyšší soud má rozhodnout, zda předák zakázané baskické strany Batasuna Arnaldo Otegi musí nastoupit do vězení. Za urážku krále dostal začátkem listopadu roční trest.

Denisa Novotná, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme