Jaderný odpad z německých elektráren je téměř u cíle

Vlak s 12 kastory už dorazil do Dannenbergu, odkud speciální kontejnery s vysoce radioaktivním materiálem převezou do meziskladiště Gorleben nákladní auta. Akci tradičně provázejí demonstrace a blokády ekologů a místní obyvatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci jaderné energie blokovali koleje u Dannenbergu

Odpůrci jaderné energie blokovali koleje u Dannenbergu | Zdroj: ČTK

Několik tisíce demonstrantů se snaží od transportu a jeho trasy oddělit na 10 000 policistů.

Zásah policie byl potřeba v průběhu dne několikrát. Poslední úsek trati do Dannenbergu totiž na několika místech zablokovali místní obyvatelé i ekoaktivisté.

Další blokády, hlavně zemědělské techniky, se připravují na silnici do Gorlebenu. 12 kastorů, každý o délce 6 m, v průměru 2,5 m a váze 122 tun tam dovezou totiž nákladní auta. V tuto chvíli překládka pomalu vrcholí.

Zatím ale není z taktických důvodů rozhodnuto, zda kolona vyrazí ještě dnes, nebo až zítra časně ráno. Celkem bylo dosud zatčeno 60 demonstrantů a zraněno 6 policistů. K těžkým srážkám obou táborů jako v minulých letech - prozatím ale nedošlo.

"Považuji současnou politiku - kdy jsou lidé prostě postaveni před hotovou věc, bez potřebné prověrky ekologické bezpečnosti - za nepřípustnou," řekl Českému rozhlasu jeden z aktivistů.

Milan Kopp, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme