Podle LN a HN stát nemusí platit za vytunelované CS fondy

Lidové noviny a Hospodářské noviny informují o verdiktu Městského soudu v Praze, který rozhodl, že stát nemusí platit za vytunelování CS fondů. Případ tím ale nekončí. Mladá fronta Dnes informuje o tom, že trestanci Rostislav Roztočil a Roman Čabrada mohli na svém útěku z plzeňské věznice nerušeně pracovat. Právo upozornilo na případ, který nemá v novodobé kriminalistice obdoby. Policista z litoměřického obvodního oddělení zřejmě silně podnapilý havaroval, píší Deníky Bohemia

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Alena Palečková

Městský soud v Praze podle dnešních Lidových novin a Hospodářských novin v úterý rozhodl, že stát nemusí platit za vytunelování CS fondů. Nebude totiž muset zaplatit investiční společnosti Akro jako nynějšímu správci fondů zhruba dvě miliardy korun, o které ho firma žalovala. Městský soud v Praze tak vyhověl odvolání Ministerstva financí proti lednovému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 2. Ministerstvo mělo zaplatit za to, že stát v roce 1997 nezastavil převod peněz podílníků fondů do zahraničí a nezabránil tak jednomu z největších bankovních tunelů v Česku, připomínají deníky.

Kauza ale zřejmě nekončí. "Podáme v této věci dovolání k Nejvyššímu soudu," citují noviny právníka Akro Jiřího Voršilku. Mluvčí Ministerstva financí případ nekomentoval, je však zřejmé, že stát je, alespoň prozatím, ušetřen platby, která vzhledem k narůstajícím úrokům roste měsíčně řádově o miliony, píší Hospodářské noviny.

Kauza CS fondů začala zhruba před 8 lety. V březnu 1997 koupila správce fondů C.S. Fond ruská firma Kos-Mos. Vyměnila vedení a následně z účtu CS fondů u Plzeňské banky zmizelo 1,23 miliardy korun a místo nich CS fondy obdržely bezcenné akcie Drůbež Příšovice. Fondy skončily v nucené správě. Akro IS převzala fondy počátkem roku 1998 i se soudními spory. Bývalé CS fondy byly transformovány do nynějších otevřených fondů Akro, připomínají Lidové noviny.

Trestanci Rostislav Roztočil a Roman Čabrada, odsouzení za vraždu, mohli na svém útěku z plzeňské věznice nerušeně pracovat. Čabrada měl totiž údajně ve vězení určitá privilegia. Podílel se například na rozdělování práce v dílnách a mohl si tak vybrat, kdo s ním uteče. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes. Čabrada byl podle listu ve věznici takzvaným brigadýrem. Měl tak nejen přehled o tom, kde který vězeň pracuje, ale přímo se podílel na rozdělení práce v dílnách. Kvůli tomu si mohl vybrat, kdo s ním z borského žaláře uteče. Mohl mít přehled například o jednotlivých vězních na pracovišti, říká generální ředitel Vězeňské služby Luděk Kula. Právě to, že se tak nebezpečný vězeň dostal k tak prominentní funkci, stálo místo ředitele věznice Jaroslava Zemana.

Kula za útěk obou mužů potrestal na návrh nezávislé vyšetřovací komise zatím devět osob. Kromě odvolaného ředitele Zemana byli kázeňsky potrestáni také někteří funkcionáři plzeňské věznice a mimo službu postaven dozorce, který zodpovídal za pracovní skupinu, v níž byli oba vězni zařazeni. Tento pracovník je navíc už trestně stíhán pro porušení dozorčí služby. Přípravu k útěku vězňům usnadnilo podle Mladé fronty Dnes i to, že dozorci neměli klíče od dílny, v níž si několik dní Čabrada a Roztočil připravovali paletu, do které se nechali zavřít a v níž se nechali naložit na nákladní automobil, který je vyvezl z věznice. Je možné, že odsouzení si paletu v tom skladu opravdu vyrobili. "Pokud má soukromá firma v uzamčeném skladu ve věznici složený materiál," strážný má možnost kdykoli přijít za mistrem a sklad překontrolovat, říká Kula.

I další klíčovou informaci pro zdárný útěk zajistilo podle deníku vězňům Čabradovo postavení. Jako "brigadýr" totiž věděl, kam který kamion z vězeňské dílny jede. Proto si vybral ten, který měl namířeno do Německa. Nákladní automobil však nakonec zastavil jen v meziskladu nedaleko věznice. Právě tam se vězni z úkrytu prořezali ven a utekli.

Plzeňská policie vyšetřuje případ, který nemá v novodobé kriminalistice obdoby. Právo zjistilo, že podle policistů dva sedmnáctiletí studenti jednoho gymnázia nožem napadli svého o rok staršího spolužáka a surově ho pořezali. Krvavou řež si přitom natočili na video. Pořezaný mladík, který navíc utrpěl poranění páteře, skončil v nemocnici.

Podle jedné z vyšetřovacích verzí byl útok inspirovaný náboženskými rituály kultu Vikingů, jehož byli údajně oba mladíci zarytými přívrženci. O krvavých praktikách Vikingů prý živě diskutovali na internetu. Jak Právu potvrdil šéf plzeňských kriminalistů Josef Chyba, čin obou mladíků je zatím kvalifikovaný jako těžké ublížení na zdraví.

Policista z litoměřického obvodního oddělení zřejmě silně podnapilý havaroval. Mimo službu před týdnem čtyřiapadesátiletý muž naboural soukromým vozem v Žalhosticích u Litoměřic. Pokud se podezření, že řídil opilý, prokáže, může být ze služebního poměru propuštěn, píše Deníky Bohemia. Policista při nehodě utrpěl těžké zranění. Z litoměřické nemocnice byl už přeložen do Traumatologického centra Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Z důvodu vážného zranění se nemohl řidič podrobit dechové zkoušce na alkohol, proto byl proveden žilní odběr krve.

Odběr na alkohol provedli na žádost policie a se souhlasem pacienta v litoměřické nemocnici. Vlastní vyšetření krve se však provádí podle náměstka nemocnice Leoše Vysoudila v laboratoři v Ústí nad Labem. Jeho výsledy nemocnice nezná. Policista měl zlomený obratel, četné pohmožděniny a drobné tržné rány. Dopravní policisté už vyloučili, že příčinou havárie jejich kolegy mohla být technická závada.

Naděžda Hávová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme