Demonstrace proti ředitelce ZOO se sešla ve Dvoře Králové

Ve Dvoře Králové nad Labem se hodinu po poledni sešla demonstrace proti ředitelce zoologické zahrady. Protestující žádají její odvolání a pojmenování zoo po zakladateli tamního safari Josefu Vágnerovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tamarin (matka a mládě)

tamarin (matka a mládě) | Foto: ZOO Dvůr Králové

Iniciátor akce Roman Komeda tvrdí, že po přeměně na akciovou společnost, kterou podporovala stávající ředitelka, zoo nebude plnit své poslání a svou činnost podřídí zisku.

"Jsme přesvědčeni, že privátní věcí bude zisk v této společnosti. Slýcháme od paní ředitelky, že cílem akciovky nebude tvorba zisku, ale v tom případě, proč tvořit akciovou společnost. Navíc si myslíme, že její pozice se upevní. Byla zvolena do představenstva, je ředitelkou a do dozorčí rady si dosadila svého člověka, který je jejím zástupcem, což považuji za střet zájmů," řekl Českému rozhlasu Komeda.

Ředitelka královédvorské zoo Dana Holečková to ale popírá. Podle ní změna přinese daňové úlevy. "Akciová společnost bude mít daleko volnější ruce ve smyslu zdaňování a uplatnění určitých náležitostí. Akciová společnost je založena za účelem provozování zoologické zahrady a pochopitelně i její zřizovatel ví, že v rámci licenčního zákona o zoologických zahradách nemůže být soběstačná. Zřizovatel a majitel zoologické zahrady, což je kraj, předpokládá zachování dotace. My jsme závislí zejména na naší vlastní produkci z návštěvnosti, z provozu hotelu, z provozu našich vlastních zařízení," argumentuje Holečková.

Dana Voňková, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme