Ústavní soud znovu potvrdil nároky Salmů

Ústavní soud už podruhé v krátké době potvrdil restituční nároky potomků rodu Salmů. V létě soudci prohlásili, že poslední majitel panství Hugo Salm byl československým občanem a dědicové tak mají nárok na vydání miliardového majetku. Teď odmítli stížnost Lesů České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud

Ústavní soud | Foto: www.usoud.cz

Lesy České republiky napadly rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové z roku 2000 vydat pozemky u obce Veselice na Blanensku.

Podnik přitom argumentoval tím, že Hugo Salm dostal takzvané prozatímní osvědčení o československém občanství až několik dnů po své smrti a je tak neplatné.

To ale Ústavní soud odmítnul. "Stížnost neobsahuje žádné ústavněprávní argumenty, které by tomuto tvrzení nasvědčoval ," řekl mluvčí soudu Michal Spáčil.

Ústavní soud tak rozhodl v duchu svého srpnového verdiktu, kdy zrušil rozsudek Nejvyššího správního soudu, že Hugo Salm nebyl československým občanem.

"Další postup důkladně zvážíme s tím, že budeme při své rozhodování o tomto postupu preferovat zájmy státu," uvedla Alexandra Křižková, mluvčí Lesů České republiky, které na části bývalého majetku Salmů hospodaří.

Úřady už před lety restituentům vydaly kromě pozemků u Veselice ještě asi dalších 300 hektarů u obce Kuničky na Blanensku. Také stížnost na toto rozhodnutí posoudí Ústavní soud.

Martin Hromádka, Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme