V Česku dramaticky roste hospodářská kriminalita

Ekonomická kriminalita bují v České republice nevídaným tempem. Podle studie společnosti PriceWaterhouseCoopers se s ní za poslední rok setkalo na 63 procent firem. Třináct procent z nich pak utrpělo škodu přesahující šest milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, úplatek

peníze, úplatek | Foto: Rádio Praha

Dramatický nárůst o 133 procent oproti situaci před dvěma lety není způsobený jen reálným nárůstem hospodářské kriminality, ale také jedním velkým pozitivem - společnosti jsou otevřenější a více proti ekonomické kriminalitě bojují. To Českému rozhlasu řekl Jan Vylita ze společnosti PriceWaterhouseCoopers.

"Zvláště je to vidět na případech korupce. Zatímco v průzkumu z roku 2003 žádná společnost nepřiznala, že by se setkala s korupcí jako problémem hospodářské kriminality, v roce 2005 to uvedlo 43 procent společností."

V České republice jsou pachateli ekonomické kriminality hlavně muži od 31 do 40 let s nižším vzděláním. Tito lidé jsou převážně zaměstnanci společnosti, která se stala obětí zpronevěry.

Mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž řekl, že v tuto chvíli mají 30 tisíc zaměstnanců a bylo by bláhové se domnívat, že všichni jsou poctiví. Například před třemi lety odhalili počítačového experta, který vypisoval falešné faktury. "Připravil společnost o více než 10 milionů korun. Odhalili jsme ho sami, a již dostal trest na ne více jak 6 roků odnětí svobody."

České firmy se také oproti jiným státům stále vyhýbají zřízení anonymní linky, která je v odhalování kriminality účinná. Odlišujeme se bohužel i tím, že téměř polovina zločinů je odhalena šťastnou náhodou, a ne systémem, jak je tomu v zahraničí.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme