Polští politici se předhánějí v nápadech, jak zajistit vyšší porodnost

Vyspělé země se vesměs potýkají s přirozeným úbytkem obyvatelstva. Některé to řeší zvýšením kvót pro přistěhovalce, jiné chtějí podnítit vlastní zdroje k větší plodnosti. Prorodinnou politiku má ve svém štítu také nová polská vláda. Některým politikům se ale i to zdá málo a přicházejí s vlastním, originálním řešením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novorozeně

Novorozeně | Foto: Jaroslav Zvára

Zástupce primátora města Lodži Karol Chadzyński v rozhlasové debatě vyrazil dech přítomným ve studiu a po vzduchu lapali zřejmě také mnozí posluchači. Jeho řešení problému snižující se porodnosti je opravdu novátorské.

"Gayové by například mohli oplodňovat lesby. Děti by si potom rozdělili. Lesby by vychovávaly lesbická děvčátka a gayové malé gaye," prohlásil zástupce primátora Lodži.

Szymon Hołownia, novinář z listu Rzeczpospolita, pak myšlenku pana viceprimátora rozšířil a obohatil.

"Dejme tomu, že sousedé z prvního patra - muž a žena - mají tři děti, zatímco rodina v přízemí má jenom jedno dítě. Proč bychom nemohli přijmout takový zákon, který umožní, aby muž z prvního patra vypomohl v otázce dalších dětí sousedce z přízemí," navrhnul novinář.

Tuto neobyčejnou rozhlasovou debatu poslouchal také Andrzej Malanowski z Úřadu ombudsmana. Musel uklidnit veřejnost: nápady pana viceprimátora jsou hloupé a nemají právní základ.

"Ani nevím, co k tomu mám říci. Překračuje to meze mé představivosti. Stát nemá právo lézt lidem do postele, stejně jako nemá právo nahlížet lidem do jejich svědomí nebo sbírat informace o jejich vyznání či politické orientaci," řekl Andrzej Malanowski.

Poslanec za vládnoucí Právo a spravedlnost Marian Pilka vzal problém úbytku obyvatelstva za jiný konec. Přišel s myšlenkou, že ti, kdo nemají děti, by za to měli platit. Jeho logika vychází z toho, že na důchody rodičů vydělávají jejich potomci. Ti, kdo žádné děti nemají, pak v důchodu tyjí z práce jiných, a to není spravedlivé.

Tento návrh zákona ale naráží na mnoho praktických problémů - jeden z nich nastínil šéf opozičního Svazu demokratické levice Wojciech Olejniczak. "Nevím, jak by pan poslanec Pilka vyřešil otázku duchovních. Ti, jak známo, děti nemají. Měli by za to také platit?" zeptal se Olejniczak.

Z reakcí většiny poslanců - ať už opozičních nebo vládních - je zřejmě, že ani tento nápad se v Sejmu asi neujme. Polsko si bude muset s klesající porodností poradit nějakým tradičnějším způsobem.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme