Vláda odmítá odškodnění studentů a učitelů perzekuovaných komunistickým režimem

Vláda je proti návrhu skupiny poslanců KDU-ČSL, ČSSD a ODS odškodnit studenty a učitele, kteří byli po únoru 1948 vyloučeni z politických důvodů ze škol. Podle zákonodárců měli postižení pedagogové i studenti dostat jednorázové odškodnění ve výši 100 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády ČR

Úřad vlády ČR | Foto: Jan Rosenauer

Zastánci zákona tvrdí, že by byl důležitým morálním gestem. Vicepremiér a ministr financí Bohuslav Sobotka na dotaz Radiožurnálu vysvětlil důvody vládního odmítnutí návrhu:

"Je především dáno velmi slabou úrovní této normy a myslím si, že by bylo velmi obtížné spravedlivě definovat okruh účastníků. Vláda oceňuje morální kvality těch, kteří nepodlehli negativním tendencím po roce 1948 a 1968 a museli v důsledku svých politický postojů opustit pracoviště. Vláda oceňuje morální kvality nejenom zaměstnanců školství, ale i všech ostatních pracovníků."

Předlohou se bez ohledu na stanovisko kabinetu bude i nadále zabývat parlament.

Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme