Slavkovským bojištěm opět zněly salvy z děl a dusot jízdy

Dvě stě let uplynulo od legendární bitvy tří císařů u Slavkova. Tisíce diváků v sobotu sledovaly její rekonstrukci na historickém bojišti u Tvarožné, kde se opět střetla francouzská a rusko-rakouská vojska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstrukce bitvy tří císařů se 3. prosince v Tvarožné nedaleko Slavkova

Rekonstrukce bitvy tří císařů se 3. prosince v Tvarožné nedaleko Slavkova | Zdroj: ČTK

O velkolepou podívanou se postaralo na čtyři tisíce uniformovaných aktérů. Jejich počínání přihlíželo zřejmě ještě více diváků, než organizátoři očekávali. Téměř zaplněno tak bylo obří parkoviště na dálnici D1 i další odstavné plochy.

Rekonstrukcí slavné bitvy však vzpomínkové akce zdaleka nekončí, například večer projde Slavkovem slavnostní průvod vítězných vojsk městem.

2. prosince 1805 porazil Napoleon u Slavkova armády rakouského císaře Františka I a ruského cara Alexandra I. Střet si vyžádal tisíce obětí. Až dodnes je to jedna z nejznámějších bitev, která se na českém území odehrála.

Francouzská vojska o síle 75.000 mužů tehdy zvítězila nad převahou spojených rusko-rakouských sil o počtu 90.000 mužů, vedených carem Alexandrem I. a císařem Františkem I.

Napoleon Bonaparte dokázal díky obratné taktice početně silnějšího soupeře na hlavu porazit. Francouzské ztráty činily přibližně 10.000 padlých a raněných, ruských a rakouských vojáků zahynulo 15.000 a 20.000 jich bylo zajato.

Následný Bratislavský mír, podepsaný 26. prosince 1806, dočasně degradoval Rakousko na druhořadou mocnost, připravil je o 63.000 kilometrů čtverečních území a v důsledku znamenal zánik historické Svaté říše římské národa německého.

Napoleon v podání amerického herce Marka Schneidera | Foto: ČTK/AP

V legendárním pojetí se Bonaparte při územních výbojích inspiroval cílem zorganizovat velký evropský federální systém. Jeho odpůrci naopak tvrdí, že sledoval hlavně vlastní prospěch. Bitva u Slavkova ale přinesla nejenom změny politické a sociální, ale i v myšlenkové rovině. To Rádiu Česko potvrdil profesor Petr Horák z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. "Je to symbolický moment. Zdá se, jako kdyby tato bitva možná způsobila to, že si třeba lidé v Evropě, i ve střední Evropě, začali uvědomovat, že zde byla nějaká Francouzská revoluce, která přináší nový řád a nový pohled na různé věci."

"Vojáci! Stačí, když řeknete: bojoval jsem u Slavkova, aby každý řekl: to je hrdina!" - vzkázal prý Napoleon svým vojákům. A historik Dušan Uhlíř k tomu v závěru své knihy Slavkovské slunce dodává: Zpochybňovat kvality legendární Napoleonovy armády nelze. Do jiného světla se však její role dostane, položím-li si otázku, čemu sloužila. Zprvu snad ještě bojovala za ideály revoluce, pak se i ty vytratily. Zbylo jen vojenské řemeslo a sláva zakletá do císařských orlů. Za armádou zůstávala zpustošená a vypálená Evropa, potoky krve a slz. To vše ve jménu nenasytného císařství, které nastoupilo cestu ke světovládě. A Slavkov stál na začátku této cesty. Na jejím konci bylo Waterloo.

Milan Kopp, Hana Ondryášová, Olga Jeřábková, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme