Strašení čertem netřeba přehánět

Dnes večer do mnoha domácností zavítá sv. Mikuláš. Podle národní tradice přináší v doprovodu Anděla a Čerta dětem drobné dárky, nebo těm zlobivým uhlí a brambory. Pekelník, který kvůli zlobení na děti pouští hrůzu, jim ale může přivodit i velké psychické trauma s následky jako noční můry nebo pomočování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čert

čert | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Jak potomka od takových zážitků ochránit, radí dětská psycholožka Zdeňka Baranniková: "Stát při něm, držet ho za ruku. Mít prostě nějakou oporu, nestrkat ho k čertovi. Nějak strašit úzkostlivé děti není dobré. Je lepší, když to dítě zjistí, že je možné ten strach přemoci, nikoli ho nechat vystrašit ještě víc."

Svatý Mikuláš zůstal i po reformě liturgického kalendáře ve 20. století jako historicky doložitelná osoba katolickým světcem, který má svátek 6. prosince. Zvláště uctíván je již od 6. století také křesťany východní církve. Kult je spojen s maloasijským biskupem, jehož ostatky uchovává římskokatolická církev v Itálii.

Milan Kopp, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme