Od útoku na Pearl Harbor uplynulo 64 let

Dnes je tomu 64 let od chvíle, kdy byly Spojené státy přinuceny vstoupit do druhé světové války. Sedmého prosince 1941zaútočila japonská letadla na americkou vojenskou základnu Pearl Harbor na Havaji. Při bleskovém ranním útoku ze vzduchu zahynulo více než 2400 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hořící americká bitevní loď West Virginia v Pearl Harboru

Hořící americká bitevní loď West Virginia v Pearl Harboru | Foto: U.S.National Archives

Tak jako v minulých letech se čestní hosté, váleční veteráni a návštěvníci Havaje sejdou u památníků poblíž potopené bitevní lodi Arizona už před havajským rozbřeskem, tedy před 20. hodinou středoevropského času.

Na ostrově Oahu, který je v těchto dnech doslova okupován japonskými turisty, se bude konat asi dvouhodinový vzpomínkový ceremoniál, jehož čestným hostem bude také česká generální konzulka Gita Fuchsová.

Účastnící si uctí nejen více než 2000 amerických obětí, ale také 129 Japonců, kteří při útoku zahynuli. Lidé říkají, že u potopené Arizony se jich dodnes zmocňuje nevysvětlitelný pocit vnitřní nejistoty.

"Každý zná ten příběh, jak nás Japonci napadli a vyhodili do povětří naší pacifickou flotilu. Z potopené lodi dodnes uniká ropa," říká havajský výtvarník Richard Kid, jehož prastrýček z otcovy strany byl admirálem Arizoně.

Miroslav Konvalina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme