Pamětníci vzpomněli výročí útoku na Pearl Harbor

Vojáci a civilisté, kteří před 64 lety přežili japonský útok na americkou námořní a leteckou základnu Pearl Harbor se sešli na Havaji, aby si připomněli tragédii, při které během dvouhodinového náletu zahynulo 2.390 lidí a 1178 bylo zraněno. Mezi čestnými hosty vzpomínkového aktu byli také američtí námořníci, kteří se jako první zapojili do 2. světové války v Pacifiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hořící americká bitevní loď West Virginia v Pearl Harboru

Hořící americká bitevní loď West Virginia v Pearl Harboru | Foto: U.S.National Archives

Minutou cicha si hosté v Pearl Harboru připomněli moment, kdy první ze 350 japonských letadel před 64 lety spustilo v zálivu nedaleko havajského města Honolulu peklo na zemi. Plavidlo amerického námořnictva s námořníky seřazenými na palubě pak vzdalo hold ceremoniální plavbou okolo potopené bitevní lodi Arizona, která leží na dně zálivu Pearl Harbor.

Stíhačky F 15 havajské národní gardy pak přeletěly nad bývalým bojištěm, kde je dnes památník obětem a připomínka toho, že při bleskovém útoku zničili Japonci 21 amerických bojových plavidel včetně několika velkých bitevních lodí a vyřadili ještě před vstupem Spojených států do 2. světové války z provozu 323 amerických letadel.

Velitel současné americké posádky na Havaji připomněl, že vzpomínka na útok na Pearl Harbor se koná v době, kdy stovky amerických vojáků z havajských základen působí v Afghánistánu a další se chystají vystřídat své kolegy v Iráku.

Miroslav Konvalina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme