Báňský úřad povolil těžbu kamene v Hněvěticích na Chrudimsku

8. prosinec 2005
Pod kůži

Český báňský úřad povolil před třemi lety těžbu kamene v lomu Hněvětice na Chrudimsku. To se ovšem nelíbilo některým občanům, kteří v blízkosti lomu žijí. Bojí se hluku, prašnosti, otřesů a nárůstu nákladní dopravy. Obávají se také praskání nemovitostí, ke kterému za provozu kamenolomu docházelo. Už před rokem proto sepsali petici, ve které dali najevo svůj nesouhlas.

Naďa Kubínková: Nespokojení obyvatelé nezůstali pouze u petice. Aby se mohli účinněji bránit, založili občanské sdružení O nás, které upozornilo na to, že záměr na znovuotevření lomu neprošel procedurou hodnocení vlivu na životní prostředí. Jedná se o tak zvanou EJU. Jejich aktivitu podpořilo i ekologické sdružení Arnika a společnými silami dosáhli toho, že Ministerstvo životního prostředí tento proces po majiteli lomu, Silnicích Hradec Králové, požaduje. Důležitost procedury EJA vysvětlí Martin Skalský z Arniky.

Martin Skalský: Ta procedura je pro takový typ záměru povinná, to znamená, že v podstatě tam byl vynechán jeden krok v těch povolovacích řízeních a krok docela podstatný, protože toto hodnocení vlivů je vlastně takový proces, kterého se mohou účastnit všichni lidé, kteří na tom mají zájem a můžou tam uplatňovat své připomínky a můžou vlastně se dozvědět detailní informace o tom záměru. Když se to tady vlastně nestalo, tak tím byla do značné míry obejita ta veřejnost a ti místní obyvatelé, kteří teď tady s tím projektem nesouhlasí.

Naďa Kubínková: Hněvětický kamenolom se nachází v přírodním parku údolí Kromky a Novohradky. Jak pro Český rozhlas uvedla Hana Kiliánová z občanského sdružení O nás, Inspekce životního prostředí tady objevila chráněné druhy živočichů.

Hana Kiliánová: Teď tam byla vlastně dělaná studie, zajišťovaná Českou inspekcí životního prostředí, kde se zjistily zvláště chráněné druhy živočichů a v podstatě na základě toho vůbec nebylo doporučeno pokračovat tam v nějaké těžbě, nebo něco stavět.

Naďa Kubínková: Navíc v blízkosti kamenolomu stojí kulturní památka ze 13. století, hrad Rychmburk. Proti znovuotevření lomu dávali tedy své připomínky i památkáři. Majitel lomu však tvrdí, že způsob odstřelu je zcela jiný než v minulosti a že k narušení statiky gotického hradu nebude docházet. Nicméně v hradu Rychmburk žije v současné době 72 klientů Domova důchodců. Pokračuje ředitel Domova Jaroslav Štorek.

Jaroslav Štorek: Protože my máme obavy z toho, že by tady mohl být velký hluk a velká prašnost.

Naďa Kubínková: Majitel lomu Silnice Hradec Králové chtěl zároveň postavit nedaleko lomu drtičku a třídičku kamene. Ta by měla stát na katastrálním území obce Předhradí. A právě klíčem celého úspěchu občanů, kteří nesouhlasí s lomem, bylo odmítnutí stavby drtičky. Připomínky občanského sdružení O nás přesvědčily zastupitele a stavbu drtičky pak do územního plánu nezahrnuli. Pokračuje jeden z aktivistů Josef Sach.

Josef Sach: Jedná se hlavně o připomínky životního prostředí, prostředí občanů, narušení těch bydlících obyvatel a to otřesem, hlukem a prachem. Je to takový začátek vítězství, proč se to sdružení vlastně založilo.

Naďa Kubínková: Místní lidé doufají, že záměru investora, těžit, je odzvoněno. Majitel lomu se odmítl jakkoliv vyjádřit k tomu, zda to znamená konec celého záměru, nebo zda má společnost připravené jiné lokality. Pokračuje technický ředitel Silnic Jiří Machek.

Jiří Machek: Probíhají normálně z naší strany zákonem stanovené postupy, to znamená, probíhá dokumentace na životní prostředí a my jedem normálně podle zákona, nemáme se k čemu vyjadřovat.

Naďa Kubínková: Odpůrci lomu považují rozhodnutí zastupitelů, nezahrnout lom do územního plánu obce Předhradí, za své vítězství. Naopak starosta obce Zdeněk Pražan byl pro to, aby lom společně s drtičkou fungoval.

Zdeněk Pražan: Já osobně jsem byl pro to, protože vlastně dřív tam ten lom fungoval a jak nám to vysvětlovali ti zaměstnanci, tak vysvětlovali prakticky, že ta technologie je dneska už o něčem jiném, ta třídička že už je modernější, to zkrápění hlukový.

Naďa Kubínková: Většina už ovšem rozhodla. Občanské sdružení O nás doufá, že zamítnutí drtičky do územního plánu obce Předhradí zastaví i samotnou těžbu v lomu. To však zatím není vůbec jisté.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: KUB
Spustit audio

Více z pořadu