Chorvatskem se šíří protesty na podporu zatčeného generála Gotoviny

Shromáždění jsou většinou oproti minulým dnům poklidná. Mají ale masovou účast. Největší nedělní shromáždění bylo zřejmě v druhém největším chorvatském městě - Splitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podpora A. Gotovinovi

podpora A. Gotovinovi | Zdroj: ČTK

V centru Splitu na Rivě se sešlo asi 70 tisíc lidí z celého Chorvatska a ze sousední Bosny a Hercegoviny. Shromáždění přišel pozdravit i primátor Splitu Zvonimir Puljič. Největší pozornost vzbudil ale projev předsedy organizace válečných veteránů Željka Striza.

Řekl, co je to za vládu, která chce hrdiny akorát najít, chytit a vydat do vězení? Obvinil některé biskupy, že přestali hrdiny Vlastenecké války podporovat. Mezi lidmi bylo plno Gotovinových fotografií a portrétů. Byla slyšet hesla jako "Ante, Ante, Franjo, Franjo" - tím druhým je Tudjman, chorvatský prezident z 90 let. Shromáždění se podle policejních informací obešlo bez jakýchkoliv přestupků.

Pokojné byly i manifestace ve zbytku Chorvatska, například ve Vukovaru, kde se na náměstí Dr. Franja Tudjmana sešlo několik stovek lidí. Vukovar byl v roce 19991 prakticky celý zničen srbskými vojsky. Vukovarští havně požadovali, aby vláda zabránila tomu, aby Gotovina čekal na soud ve vazbě.

Milan Kopp, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme