Gotovina čelí před haagským tribunálem obvinění ze zločinů proti lidskosti

Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii v Haagu poprvé stanul chorvatský generál Ante Gotovina. Čelí obvinění ze zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Měl se jich dopustit během srbsko-chorvatské války v první polovině devadesátých let. Do Haagu se dostal potom, co ho ve čtvrtek zatkla španělská policie na Kanárských ostrovech. Před stíháním se několik let skrýval v Jižní Americe, v Rusku a zřejmě i v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ante Gotovina před Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu

Ante Gotovina před Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu | Zdroj: ČTK

Generála Gotovinu seznámil soudce s jeho právy a soudní úřednice mu pak přečetla obžalobu. Anteho Gotovinu viní z toho, že jako velitel operace Bouře, která vedla ke znovudobytí území samozvané republiky Srbská Krajina na jihu Chorvatska v roce 1995, je zodpovědný za chování svých vojáků.

Během operace zahynulo nejméně 150 srbských civilistů, docházelo k drancování a ničení srbských domů. Až dvě stě tisíc krajinských Srbů vyhnali vojáci z domovů.

Na otázky australského soudce Carmela Agiuse, jestli se cítí být vinen některým ze sedmi bodů obžaloby, Gotovina sedmkrát odpověděl: "Ctihodný soude, nejsem vinen."

Chorvatská vláda přislíbila veškerou právní pomoc v Gotovinově případu. Podle odhadů jeho advokátů bude přípravná fáze procesu trvat nejméně šest měsíců. Samotný soud by mohl začít do konce následujícího roku. Trvat může pak další dva roky.

Gotovinovi může hrozit až doživotní vězení.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme