Peněz z EU by Česko mohlo využít ke zřízení mezinárodní univerzity

Premiér Jiří Paroubek chválí českou diplomacii i sebe samotného za výsledek bruselského summitu Evropské unie o rozpočtu na léta 2007 až 2013. Česko má možnost získávat z unijní pokladny až 93 miliard korun ročně v čisté podobě, tedy po odečtení vlastních příspěvků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Zdroj: ČTK

Premiér se nechal slyšet, že do Bruselu jel klidný. Už na začátku týdne prý vyjednal po telefonu s Tony Blairem šest miliard pro Prahu a na místě pak další výhody. Například, že DPH je odečitatelnou položkou při posuzování projektů, což podle něho přináší dalších 25 až 30 miliard korun.

"Tak jsme dosáhli vůbec nejlepšího výsledku na hlavu ze všech - ne z těch 10 nových členských zemí, ale ze všech. Je to 330 euro na obyvatele za rok, takže zhruba 10 tisíc korun, poplyne do naší země jenom v té politice soudržnosti."

Peníze podle Jiřího Paroubka půjdou hlavně do dopravní infrastruktury, na investice do průmyslu, cestovního ruchu, na vědu a vzdělávání. "Naším zájmem bude posílit počty studentů v těch dalších letech, ale zřejmě i vybudovat jednu až dvě nové univerzity mezinárodního charakteru," doplnil předseda vlády.

Premiér připustil, že se nepodařilo prosadit, aby čerpání na velké projekty z fondů soudržnosti nebylo časově omezeno. O tom ale chce ještě s Unií jednat.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme