Ministerstvo obrany přenechá bunkry vlastníkům pozemků

23. prosinec 2005

Celkem 540 vojenských obranných objektů na jihu Čech získají vlastníci pozemků, na nichž stojí, od ministerstva obrany zdarma. Jihočeské obce, na jejichž území většinou malé pevnosti stojí, o ně však příliš nestojí, uvedla Mladá fronta Dnes (MfD) ve své jihočeské příloze.

Z většiny bunkrů na jihu Čech jsou ruiny, které se nedají odstranit. Jen o několik z nich se starají nadšenci z klubů vojenské historie. Například Jiří Duchoň z Českých Budějovic zrekonstruoval bunkr u obce Veselka u Trhových Svin a upravuje i několik dalších v areálu u Slavonic na Jindřichohradecku. "Mám dobrý vztah se slavonickou radnicí, která mě toleruje. Je ale možné, že se všechno změní a státní lesy, které na pozemcích hospodaří, po mně budou chtít peníze za podnájem," řekl deníku Duchoň.

Starostové jihočeských obcí, které jsou většinou vlastníky pozemků pod bunkry, ale podle listu o stavby velký zájem nemají. Podle obcí jsou některé z nich napůl zřícené a zarostlé křovinami. "Fašisté některé z nich vyhodili do povětří a místní lidé si materiál z nich rozebrali," uvedl starosta Ostrolovského Újezdu Václav Němec. Jeden z malých bunkrů, takzvaný řopík, je například u Borovan součástí naučné stezky vybudované na památku totality. Vlastnictví bunkrů je ale podle MfD komplikované. "Bunkry jsou věcným břemenem k pozemku, ale nejsou zapsané v listu vlastnictví. Proces jejich předávání bude ještě složitý," uvedl mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek.

Podle údajů ministerstva obrany je na území jižních Čech 540 lehkých bunkrů. V celém Česku je jich 7000. Bunkry kolem hranic nechala vystavět před druhou světovou válkou československá armáda.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio