Izraelského premiéra Šarona lékaři udržují v umělém spánku

Politická kariéra Ariela Šarona je s největší pravděpodobností u konce. Izraelského premiéra v noci na čtvrtek postihla těžká mozková mrtvice. Po dlouhé operaci je 77letý Šaron ve stavu umělého spánku a zůstane v něm ještě nejméně 48 hodin. Lékaři přes den označovali jeho stav za kritický. Večer pak oznámili, že premiér sice není v kómatu a jeho reflexy reagují na podněty, není však pravděpodobné, že by se ještě někdy vrátil do práce. Pravomoci předsedy vlády převzal na 100 dní dosavadní vicepremiér Ehud Olmert. Podle pozorovatelů může případná Šaronova smrt ohrozit mírový proces na Blízkém východě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ariel Šaron

Ariel Šaron | Zdroj: ČTK

Ariel Šaron byl hospitalizován hodinu před středeční půlnocí. Necítil se dobře, ale nejdřív odmítal jet do nemocnice. Na hodinové cestě z jeho ranče ho v sanitce doprovázeli synové.

Lékaři odhalili rozsáhlou mrtvici a velké krvácení do mozku, ihned začali Šarona operovat. Po šestihodinovém zákroku ukázalo vyšetření počítačovou tomografií nová ložiska krvácení a premiér byl nad ránem znovu převezen na operační sál.

Až kolem 9:30 SEČ ředitel nemocnice Šlomo Mor-Josef ve velmi krátkém výstupu pro novináře řekl, že se chirurgům konečně podařilo masivní krvácení zastavit.

"Celkový zdravotní stav premiéra Šarona je stabilizovaný. Státník leží na jednotce intenzivní péče, spí a je na dýchacím přístroji. Jeho stav ale zůstává nadále vážný," uvedl Mor-Josef. Lékaři podle něj nasadili sedativa a budou udržovat Šarona v hlubokém umělém spánku po dobu nejméně 48 hodin.

Izraelský rozhlas s odvoláním na nejmenovaný lékařský zdroj uvedl, že Šaronovy naděje na plné zotavení a eventuální návrat do politiky jsou nepatrné. Podle televize Channel 2 má premiér ochromenou polovinu těla. Izraelská televize večer našeho času uvedla, že jeho mozek a srdce fungují bez umělé podpory.

Ariel Šaron prodělal lehkou mrtvici už v polovině prosince. Podle lékařů nenechala na jeho zdraví žádné následky. Při podrobném vyšetření však u premiéra odhalili drobnou srdeční vadu, kterou mu chtěli právě dnes odstranit jednoduchým zákrokem.

Šaronův stav vyvolává obavy o vývoj na Blízkém východě

V Izraeli se od rána spekuluje o nastalé politické situaci, protože Izrael čekají v březnu parlamentní volby a země má nyní přechodnou vládu. Šaronovy pravomoci převzal na 100 dní dosavadní vicepremiér Ehud Olmert.

Kvůli vzniklé situaci se mimořádně sešla izraelská vláda. "Prožíváme těžké chvíle, země je ale dost silná, aby se s tím vyrovnala," prohlásil vicepremiér Olmert. Jednání se zúčastnili ministři Likudu a Šaronovy nově vzniklé strany Vpřed. Členové Likudu měli koncem týdne podat demise, kvůli současné krizi rezignaci ale odložili.

Generální prokurátor Menachem Mazuz prohlásil, že se volby budou navzdory těžké Šaronově nemoci konat ve stanoveném termínu, tedy 28. března. Rozhodnutí o předčasných volbách podle něj stále platí. Dosavadní průzkumy dávaly nejvíc šancí na vítězství Šaronově straně Vpřed.

Podle expertů může v případě Šaronovy smrti vzniknout v Izraeli politické vakuum. Že je situace vážná i kvůli dalšímu vývoji na Blízkém východě, si uvědomují i obyčejní Izraelci. "Tato událost není jen vnitřní záležitostí Izraele, týká se celého světa. Je to historický okamžik," říká mladý muž z Tel Avivu.

Na druhé straně se objevily i nenávistné reakce. Bez Šarona to bude lepší, jasně vzkázal íránský prezident. Ahmadínežád, který se netají nepřátelstvím k Izraeli. Nedávno dokonce popřel holokaust a vyslovil se pro vymazání židovského státu z mapy světa. Lepším místem bude Blízký východ bez Šarona i podle prohlášení radikálního palestinského hnutí Hamás. Palestinci dnes slavili rozdáváním cukroví dětem.

Zdravotní stav izraelského premiéra sleduje velmi pozorně také Washington. Prezident George Bush vydal prohlášení, ve kterém uvádí, že on i jeho manželka Laura sdílejí obavy izraelského lidu o Šaronovo zdraví a modlí se za něj. Bush nazval předsedu izraelské vlády mužem odvahy a míru.

Podobně se vyjádřila také americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, která hovořila telefonicky s hlavním Šaronovým poradcem Dovem Weisglassem. Po Šaronově hospitalizaci Bílý dům nesvolal naléhavé jednání, ale na dnešek zorganizoval schůzku vysokých činitelů k vyhodnocení situace na Blízkém východě.

Šaron je pro Washington klíčovým spojencem, na kterého se spoléhá při pokusech o řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Od chvíle, kdy prezident Bush nastoupil do úřadu, navštívil izraelský premiér Bílý dům minimálně desetkrát a byl také hostem na prezidentově soukromém ranči v Crawfordu. Bush, který přísně dodržuje životosprávu, nedávno Šarona káral za špatné stravování a vyzýval ho, aby sportoval.

Robert Mikoláš, Miroslav Konvalina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme