Český obchodník se zbraněmi zadržen v Belgii

Na bruselském letišti zadržela belgická policie obchodníka se zbraněmi Dalibora Koppa. Český podnikatel byl obviněn z pokusu nelegálně vyvézt munici do Iráku a byl údajně také napojen na arabské teroristické organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pouta

pouta | Foto: Jan Rosenauer

Jak oznámila mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová, ministerstvo zahraničí požádá o jeho vydání do Česka. Pokud bude odsouzen, hrozí mu až deset let vězení.

Dalibor Kopp je obviněn z porušování předpisů při obchodu s vojenským materiálem a hrozí mu až desetiletý trest za mřížemi. Spolu s ním policie stíhá i mariánskolázeňského podnikatele Josefa Ondroucha. Podle brněnského státního zastupitelství měli oba muži bez příslušného povolení připravovat vývoz munice do Iráku.

Ve vyšetřovacím spise se píše, že náboje měly získat vládnoucí jednotky, s ohledem na bezpečnostní situaci v Iráku ale mohla zásilka klidně doputovat i k protivládním teroristickým bojůvkám. Oba muži svoji vinu odmítají a tvrdí, že je celá záležitost účelově překroucená.

Kopp se v minulosti specializoval především na prodej vojenské vysokorychlostní mikrorážové munice do automatických zbraní. Zboží získával obvykle ve státech bývalého Sovětského svazu. Mezi země, kam Koppovy dodávky směřovaly, patřily africké státy, ale i USA. Kvůli tomu, že prodával starou munici, mnohdy jen přebalenou do nových krabiček, čelil často problémům a ne všechny plánované transakce mu vycházely.

Často se spekulovalo o tom, že podnikatel spolupracoval s českými tajnými službami. Policie jej však začala stíhat až kvůli pokusu o vývoz střeliva do Iráku.

Milan Kopp, Zuzana Bančanská, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme