Hartmanická synagoga povstala z ruin

13. leden 2006

Novou světle modrou fasádu s bílými štukovými římsami dostala židovská synagoga v Hartmanicích na Klatovsku. Zhruba 120 let stará stavba několik posledních desetiletí chátrala. Když ji v roce 2002 koupilo a o rok později začalo opravovat občanské sdružení Památník Hartmanice, byla na spadnutí. Koncem dubna se má otevřít pro veřejnost. Uvnitř bude památník soužití Čechů, Němců a Židů v pohraničí Šumavy.

Opravená budova je jednou z posledních synagog a židovských modliteben, jichž bylo dříve na Šumavě šest desítek. Dlouhá desetiletí ale byla zavřená a rozpadala se. Rekonstrukci komplikoval mimo jiné i nedostatek původních fotografií nebo dokumentů o stavbě. Zedníci museli například čelní štít stavět podle jediné dochované fotografie. Až letos v červenci se našly původní stavební plány v okresním archivu v Klatovech.

Synagoga Hartmanice

Další vzácné materiály týkající se synagogy se našly vloni v Jeruzalémě. V dokumentačním centru památníku Jad Vašem byla nalezena korespondence čítající více než 130 stran z počátku druhé světové války týkající se zabavování majetku hartmanické synagogy a židovské obce nacisty. Unikátní dokumenty budou lidé moci zhlédnout po otevření synagogy.

Náklady na opravu objektu představují několik milionů korun. Uvnitř bylo třeba strhnout nepůvodní patro. Dostat stavbu do stavu co nejbližšího původní dispozici pomáhaly drobné značky, jako například díry v podlaze nebo otisky na stěnách. Kromě čtyř opěrných zdí bylo nutné obnovit snad úplně všechno. Například ze střechy šla použít jen asi třetina trámů, vyrobit bylo třeba repliky dřevěných oken a dveří. Do štítu stavby se po desetiletích vrátily také dvě kamenné desky s hebrejským desaterem.

Hartmanice - synagoga
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio