EU dá 100 milionů dolarů na boj proti ptačí chřipce

Evropská unie slíbila 100 milionů dolarů na boj proti ptačí chřipce. Komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová oznámila, že dárci by se měli k této pomoci zavázat už příští týden na konferenci v Pekingu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

likvidace drůbeže v Turecku

likvidace drůbeže v Turecku | Zdroj: ČTK

Ptačí chřipka stojí obrazně řečeno před branami Evropy. Preventivní opatření už podnikají na svém území jednotlivé členské země a Evropská komise dnes oznámila iniciativu v globálním měřítku.

"Naší filozofií je řešit problém tam, kde vzniká," řekla mimo jiné na tiskové konferenci Benita Ferrerová-Waldnerová. "Na konferenci v Pekingu slíbíme 100 milionů dolarů, tedy 80 milionů eur," upřesnila komisařka.

Zmíněné prostředky jsou slibem Evropské komise, k tomu je třeba přičíst pomoc jednotlivých členských zemí. Celkově se tak z Evropské unie v tomto směru stává jeden z nejdůležitějších dárců, dodal komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Markos Kyprianu.

Peníze by měly směřovat především na preventivní programy v chudších zemích jihovýchodní Asie Zkrátka by ale nemělo přijít ani Turecko - komise pro něj navrhuje uvolnit část předvstupních fondů určených původně na příští rok.

Slib Evropských představitelů následuje výzvu OSN, že na celosvětový boj proti ptačí chřipce je třeba 1,4 miliardy dolarů. Světová banka už získala od členských zemí souhlas, aby na opatření proti této chorobě vyčlenila půl miliardy dolarů.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme