Táborská radnice pořídí nový radar

16. leden 2006

Řidiče v Táboře začne během tohoto roku kontrolovat radar se zabudovaným fotoaparátem, který zadokumentuje přestupky neukázněných motoristů. O koupi přístroje za 570.000 korun rozhodli radní. Strážníci zatím monitorují překročení rychlosti ve městě třemi preventivními měřicími zařízeními, díky kterým si mohou vést o prohřešcích statistiky.

"Určitě bude mít návaznost až na nový zákon, který umožní městské policii takové zásahy. Takže nejdříve by to mělo fungovat od 1. července," řekla ČTK místostarostka Zuzana Pečmanová. Nový silniční zákon strážníkům umožní zastavovat vozidla a měřit rychlost. Městská policie nyní může rychlost měřit, řidiče jedoucí rychleji ale nesmí zastavit a pokutovat na místě. Zdokumentovaný přestupek řeší až místní úřad.

Podle statistik z preventivních radarů v Táboře až 70 procent řidičů překračuje povolenou rychlost. Nižší míru přestupků evidují strážníci pouze ve vnitřních obytných částech města. Zařízení by mohlo pomoci zklidnit dopravu zejména na frekventovaných ulicích, kde je velké množství přechodů a autobusových zastávek.

Podobné zařízení provozují strážníci například v Soběslavi na Táborsku či v Blatné na Strakonicku, testují ho také městští policisté ve Strakonicích. V Českých Budějovicích se od září zaměřují na řidiče tři radary na dvou křižovatkách. Jen za prvních 12 dní provozu zaznamenala zařízení téměř 76.000 prohřešků.

autor: čro čb
Spustit audio