Národní strana považuje kámen v Letech u Písku za Památník obětem

Národní strana prohlásila kámen, který umístila v Letech u Písku, Památníkem obětí druhé světové války. V Letech stál v roce 1942 sběrný tábor, ve kterém zahynulo přes 300 Romů. Proti instalaci pomníku vystoupili zejména romské organizace a obhájci lidských práv. Nacionalistická Národní strana totiž popírá, že by se jednalo v případě Letů o holocaust.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kámen v Letech u Písku

kámen v Letech u Písku | Zdroj: ČTK

Neopracovaný kámen s nápisem "Obětem" vztyčila Národní strana u místa, kde za 2. světové války stál internační tábor pro Romy. Národní strana tvrdí, že má nahraný souhlas představitele obce.

"Pan starosta dal souhlas a pouze v posledních dnech na nátlak některých organizací a jednoho ministerstva se podvolil a začíná otáčet. Pro nás ale stále platí, že souhlas dal," říká generální sekretář Národní strany Petr Eliáš.

Vládní zmocněnec pro lidská práva Svatopluk Karásek považuje čin nacionalistů za provokaci: "Já jsem proti tomu, aby se tomu říkalo památník a je to takový neonacistický zásah."

Národní strana totiž dlouhodobě rozdmýchává spor o to, zda případě Letů u Písku šlo o koncentrační nebo pracovní tábor. Takové dohady jsou podle Karáska trapné: "Protože v něm byli lidé z rasistických důvodů nuceni k těžké práci se záměrem je touto prací zničit - tak to napsal Simon Wiesenthal."

Policie případ sleduje, ale podle prezídia je na místní samosprávě, aby problém vyřešila.

Na vykoupení vepřína v Letech u Písku vytvoří ministerstvo financí finanční rezervu. Ministr Bohuslav Sobotka se na tom dohodl s premiérem Jiřím Paroubkem. Už dříve Paroubek ohlásil, že vláda chce pozemek vykoupit od vlastníka vepřína, který byl na místě bývalého tábora postaven. Vepřín by měl z místa s pohnutou historií zmizet i podle řady nevládních organizací.

Milan Kopp, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme