Havárie slovenského vojenského letadla si vyžádala mnoho obětí

Letadlo slovenské armády směřující z Prištiny v Kosovu do Košic se zřítilo nedaleko obce Telkibánya na maďarsko-slovenském pomezí. Šlo o stroj An-24. Informace jak o počtu osob na palubě, tak i o počtu případných obětí se pozdě večer značně rozcházely, podle agentury AFP zahynulo 44 lidí ze 48 osob na palubě. Naopak mluvčí maďarského ministerstva vnitra před půlnocí odhad mrtvých snížil na 16. Práci záchranářů ve špatně přístupném terénu navíc komplikovalo nepříznivé počasí. Jde o největší letecké neštěstí v historii samostatné Slovenské republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

An-24

An-24 | Foto: airliners.net

Mluvčí slovenského ministerstva obrany Milan Vanga v telefonickém rozhovoru pro Český rozhlas zdůraznil, že vše prověřuje vojenská záchranná letecká služba, která okamžitě odletěla do Maďarska. Potvrdil, že šlo o stroj AN-24, který zhruba v půl osmé večer zmizel z obrazovek radarů.

Také maďarská agentura MTI napsala, že řízení leteckého provozu HungaroControl ztratilo radarový signál krátce po 19:30 SEČ. Následně vyhlásila záchranná jednotka maďarských vzdušných síl poplach. Letadlo začalo hořet, uvedl mluvčí maďarského ministerstva obrany István Bocskai. Mluvčí ministerstva hospodářství Miklós Merényi doplnil, že piloti vyslaných průzkumných letadel viděli hořící trosky.

Slovenská armáda vyslala na místo nehody vrtulník ze základny ve Sliači, tomu se ale kvůli špatnému terénu nepodařilo přistát. Záchranné práce koordinuje slovenské ministerstvo obrany s maďarskou stranou.

Podle nejnovějších informací pravděpodobně pilot An-24 zahájil přistávací manévr, při kterém narazil do kopce. Vrak leží ve výšce 700 metrů nad mořem, zhruba 10 kilometrů od slovenských hranic. Na místě operuje 10 slovenských a maďarských záchranářských týmů a hasiči. Práci jim komplikuje počasí. Ačkoli jsou v Miskolci připraveny kapacity ve zdravotnických zařízeních, do 23. hodiny objevili jediného žijícího vojáka. Informaci o zatím jednom přeživším potvrdil v maďarské televizi podle agentury Reuters maďarský ministr hospodářství a dopravy János Kóka.

Podle dalších doposud nepotvrzených informací byli na palubě letadla členové slovenské jednotky KFOR, kteří se vraceli ze své šestiměsíční mise na Balkáně a které před několika dny vystřídali jejich kolegové.

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda svolal kvůli nehodě ministry obrany, vnitra, dopravy, zdravotnictví a zahraničí na mimořádnou schůzi.

V souvislosti s tragédií slovenského vojenského letadla zaslal prezident Václav Klaus soustrastný telegram slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi. Vyjádřil v něm hluboké pohnutí nad zprávou o havárii letadla, převážejícího vojáky, kteří plnili úkoly zahraniční mise, jíž se účastní i čeští vojáci.

Zhruba stovka slovenských vojáků slouží v Kosovu v rámci mezinárodního kontingentu KFOR pod velením NATO. Ve svěřeném sektoru jsou nyní podřízeni českému velení, pod které patří vedle Slováků i vojáci z Finska, Irska, Lotyšska a Švédska. V pátek se do Prahy vrací armádním speciálem Tu-154 poslední část sedmého kontingentu českých vojáků. V jihosrbské provincii je již vystřídali jejich kolegové v čele s novým velitelem Miroslavem Hlaváčem.

Milan Kopp, Zuzana Bančanská, Renata Havranová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme