Příčiny pádu slovenského vojenského letadla jsou stále nejasné

Slovensko se zahalilo do smutku. Při čtvrteční nehodě slovenského armádního letadla zahynulo 42 lidí. Potvrdili to záchranáři, kteří na severovýchodě Maďarska celý den těla obětí vyprošťovali. Letoun se zřítil kolem půl osmé večer u maďarské obce Hejce, jen několik desítek kilometrů od cílového letiště v Košicích. Na palubě letadla byli slovenští vojáci, kteří se vraceli domů z půlroční mise v Kosovu. Letecké neštěstí přežil pouze jeden člověk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský voják zapaluje v kosovské Prištině svíčku za oběti havárie slovenského letadla

Francouzský voják zapaluje v kosovské Prištině svíčku za oběti havárie slovenského letadla | Zdroj: ČTK

Je jím 27letý voják Martin Farkaš, který je hospitalizován s otokem mozku v umělém spánku na anesteziologickém oddělení v košické Fakultní nemocnici. Jeho zdravotní stav je podle lékařů stabilizovaný. Probouzet jej začnou začátkem příštího týdne.

Jak potvrdila jeho manželka Michaela Farkašová, těsně po nehodě jí zatelefonoval. "Manžel mě kontaktoval zhruba v půl osmé, že letadlo, se kterým letěl z Kosova se zřítilo. Oznámil mi, že mám zalarmovat záchranné složky a pověděl mi, že je živý, ale dost zkrvavený. Na víc jsem se nestihla zeptat, protože jsme byli přerušeni," řekla České televizi Farkašová.

Přežití vojáka považují lékaři za malý zázrak. Přisuzují ho dobré tělesné kondici a nízkému věku. Podle nejnovějších vyšetření má navíc vyhlídky na úplné uzdravení.

Expertům se už podařilo najít černou skříňku. Mluvčí maďarské policie potvrdila, že byla objevena v zadní části letadla. Údaje z ní získané bude vyhodnocovat slovenská strana. Příčiny nehody jsou stále nejasné.

Ministr obrany Liška nepřipouští, že by mohlo jít o špatný technický stav letounu. "Nejsou mi známé žádné skutečnosti, které by bránily v současné době provozovat letadla typu Antonov v ozbrojených silách Slovenské republiky," vyjádřil se Liška.

O příčinách neštěstí nechtěl spekulovat ani velitel slovenských vzdušných sil generál Baránek. Odmítl informace, že by se letadlo odklonilo od určeného směru. "K vychýlení do strany podle našich informací nedošlo. Pilot letěl podle plánu. Jediný problém, který tam byl, bylo, že klesal dříve než měl," potvrdil Baránek, který z možných příčin nehody nevylučuje ani technickou poruchu, selhání lidského faktoru, nebo nepříznivý vliv počasí.

Havarovaný stroj byl údajně těsně před další generální opravou a oba jeho piloti patřili k nejlepším slovenským letcům. Letoun Antonov 24 pocházel z roku 1969, měl za sebou pět generálních oprav a jeho životnost byla stanovena na květen letošního roku.

Renata Havranová, Regina Prouzová-Květoňová, Ľubomír Lehotský, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme