Oběti havárie armádního letadla už jsou na Slovensku

Všechna těla obětí čtvrteční havárie slovenského vojenského letadla už jsou na Slovensku. Vyšetřování příčin pádu letadla An 24 stále pokračuje. Maďarská policie předala expertům černou skříňku, kterou našla nepoškozenou v havarovaném trupu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrak slovenského armádního letadla An-24

Vrak slovenského armádního letadla An-24 | Zdroj: ČTK

Kvůli mrazivému počasí byly včera vyprošťovací práce na několik hodin zastaveny, Slovensko ale trvalo na tom, že všechna těla převeze do Košic do půlnoci.

Podařilo se už také identifikovat všechny oběti. Jsou mezi nimi i tři ženy - dvě příslušnice jednotky v Kosovu a letuška - a dále dosavadní velitel slovenského kontingentu a generální vikář slovenské armády.

Všech 42 těl bude nyní podrobeno soudní pitvě. Až poté se rozhodne o termínu pohřbu. Předpokládá se, že by se mohl konat v polovině příštího týdne. Místo a čas upřesní ministerstvo obrany. Dnes večer bude v prešovské katedrále představitelé čtyř církví sloužit ekumenickou mši za zesnulé vojáky.

Zdravotní stav Martina Farkaše, který jako jediný katastrofu přežil, se do dnešního dne nijak nezhoršil a je nadále stabilizovaný. Pacient je udržován v umělém spánku, ze kterého by ho lékaři měli začít probouzet začátkem příštího týdne. Voják má podle nich velkou naději na úplné uzdravení.

Havárie letounu, kterým se slovenští vojáci vraceli do vlasti po půlročním pobytu v mírových silách v Kosovu, je největším leteckým neštěstím v historii Slovenska. Jeho příčina zatím není známá a má ji pomoci objasnit analýza nalezené černé skřínky se záznamy letu.

Zkoumání ale podle armády může trvat i týdny, v závislosti na kvalitě zachovaných údajů. Odborníci zatím nevyloučili ani jednu z možných alternativ, mezi kterými uvádějí selhání techniky, selhání lidského faktoru nebo nepříznivé vlivy počasí.

Renata Havranová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme