Zámek v Kunštátu letos čekají další záchranné práce.

22. leden 2006

V památce desetiletí sídlil archív a zpřístupnit se ji podařilo teprve loni v létě. Během zkrácené sezóny zámek navštívilo přes 7 tisíc lidí.

Minulý rok v objektu začaly rekonstrukce krovů a střechy. Na další opravy letos zámek od státu dostane deset miliónů korun. K čemu peníze poslouží, prozradil kunštátský kastelán Radim Štěpán: "V prvé řadě bychom chtěli dokončit obnovu krovu a střešního pláště. Druhou velkou akcí bude statické zajištění horního zámku. Práce na něm by měly být zahájeny už začátkem února a probíhat až do půlky března.

Dotknou se i interiérů hlavně v jižním křídle, takže budou přes sezónu přerušeny, aby mohl být zámek letos opět přístupný veřejnosti. Statické zajištění se tedy bude dokončovat od srpna až do prosince. Dalším úkolem je i letos nadále svážet původní zámecký mobiliář, který je roztroušen po celé republice. V prvním patře jižního křídla, kde byly loni jen náznakově umístěny části zámecké knihovny, bychom chtěli prezentovat původní zámeckou zbrojnici a tzv. Alhambra salon."

Kdyby neproběhlo statické zajištění, znamenalo by to že by zámek spadl? Na tuto otázku Radim Štěpán odpověděl: "Ne hned, zámek by si s tím poradil zřejmě sám, protože problémy se statikou jsou tu už od 17. století. Zámek pořád stojí, ale situaci je třeba řešit co nejrychleji, protože se opravdu jedná o havarijní stav. Není sice nebezpečí, že by se třeba západní strana během několika týdnů zřítila, ale stav budovy je nevyzpytatelný. Část parkánového zdiva, které přímo souvisí se západním průčelím se totiž zřítila už v roce 1987."

autor: Michal Záboj
Spustit audio