Největší švýcarská banka UBS přerušila obchodní styky s Íránem

Největší švýcarská banka UBS přerušila všechny obchodní styky s Íránem. Znamená to, že už nadále nebude vést účty žádné soukromé ani fyzické osobě z této země. Rozhodnutí jedné z nejvýznamnějších světových bank přichází ve chvíli, kdy mezinárodní společenství řeší otázku íránského jaderného programu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klienti u přepážky

klienti u přepážky | Foto: Archiv ČRo

Podle švýcarské Centrální banky mají íránští klienti v tamních finančních ústavech celkem 1,4 miliardy švýcarských franků, tedy bezmála 26 miliard korun.

Mluvčí finančního ústavu Serge Steiner uvedl, že krok UBS souvisí s velkými náklady banky, které vyplývají hlavně z úředních předpisů v Íránu. Nemá tedy nic společného s vyhrocením situace kolem obnovení jaderného programu. UBS prý uvažuje o stejném opatření i vůči Sýrii, kde zatím rozvázala smlouvy se soukromými klienty.

Íránské ministerstvo zahraničí mezitím odmítlo informace, podle kterých Teherán zahájil hromadný přesun aktiv ze svých účtů v západních zemích. K tomu měly íránský režim vést trpké zkušenosti z roku 1979, kdy Washington po vypuknutí islámské revoluce zmrazil účty Íránu v amerických bankách.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme