Slováci drží státní smutek za oběti leteckého neštěstí

Na Slovensku dnes v poledne začal čtyřiadvacetihodinový státní smutek. Země tak uctí památku svých dvaačtyřiceti vojáků, kteří zahynuli při leteckém neštěstí během návratu z vojenské mise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

svíčka za oběti letecké nehody

svíčka za oběti letecké nehody | Zdroj: ČTK

Začátek ohlásily sirény po celém Slovensku sirény. Vlajky budou až do úterního poledne svěšeny na půl žerdi, zakázány jsou tipovací soutěže, programy mění média i kulturní instituce.

Minutou ticha oběti nehody uctili i žáci na školách. V Bratislavě a v Košicích se vpodvečer uskuteční zádušní mše za 42 obětí nejtragičtější letecké havárie v historii Slovenska.

Slováci ale vyjadřují hlubokou lítost pozůstalým od okamžiku neštěstí. Prezident nechal svěsit vlajky už v pátek v poledne. Mnoho lidí přichází podepsat kondolenční knihy, které jsou uloženy nejen na ministerstvu obrany, ale i v posádkách, kde vojáci před odchodem do Kosova působili.

Martin Farkaš, který jako jediný havárii letounu na severovýchodě Maďarska přežil, je stále v péči lékařů na oddělení ARO košické fakultní nemocnice. O víkendu ho lékaři probrali z umělého spánku, nyní už je při vědomí a komunikuje.

"Už chodil kolem postele, umyl se, sám se najedl. Dnes ještě uděláme neurologická vyšetření a rozhodneme se, zda bude třeba i CT mozku. Zítra bude pravděpodobně přeložen na kliniku úrazové chirurgie," informoval novináře ošetřující lékař Peter Beluš. Pacient je podle něj v pořádku také po psychické stránce, v nemocnici zůstane ještě deset až čtrnáct dnů.

O víkendu v Košicích deset soudních lékařů z Košic, Prešova a Popradu provedlo soudní pitvy všech 42 obětí leteckého neštěstí. V neděli se uskutečnila konečná identifikace obětí. Lékaři v nejbližší době předají těla obětí armádě, aby se mohl uskutečnit jejich pohřeb. Ten je předběžně plánovaný na čtvrtek.

Renata Havranová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme